Vandaag exact een week geleden kozen de Britten voor een Brexit. Een beslissing die in de rest van Europa voor flink wat ophef zorgt. Ook Kempense bedrijven actief op de Britse markt volgen de ontwikkelingen aan de andere kant van het Kanaal met veel belangstelling op.

'Onze bedrijven hebben het vooral moeilijk met de onzekerheid', zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Kempen. 'Ze begrijpen dat er nu door de verschillende kampen even met de spierballen gerold moet worden. Maar daarna verwachten ze snel een volwassen dialoog, zodat er exportvriendelijke oplossingen gezocht kunnen worden.'

'Heel wat Kempense bedrijven exporteren vandaag naar het Verenigd Koninkrijk', legt Craps uit. 'In het bijzonder de voedingssector en bedrijven die grondstoffen en producten afleveren voor de bouwsector zorgen voor een economische verwevenheid van de Kempen met het Verenigd Koninkrijk.

De afgelopen dagen hebben we bij deze ondernemingen gepolst naar hun gevoel bij de Brexit. Uit deze contacten blijkt gelukkig dat onze bedrijfsleiders niet hoeven te panikeren. Hun Britse klanten geven aan dat zij de Brexit meer dan betreuren. En na amper een week heeft ook het Britse flegmatisme al opnieuw de bovenhand gehaald. De Britten houden vast aan hun gekende credo Keep calm and carry on.

Op korte termijn ziet 72% van de ondervraagde bedrijven dan ook geen onoverkomelijke problemen. De waardevermindering van het pond is wel een direct probleem voor bedrijven met dochters of filialen in het VK, omdat deze vandaag al duurder moeten inkopen.'

Onzekerheid
Alle ondervraagde bedrijven waarschuwen wel voor gevolgen op langere termijn. 'Als we onze enquête in een woord moeten samenvatten, dan is dat woord onzekerheid. Bijna 90% vindt het een probleem dat niemand weet hoe de gesprekken over uittreding gaan verlopen.

Wie gaat zich aan welke regels moeten houden, meer bepaald in verband met kwaliteitsnormen, veiligheid en arbeidsrecht. Ook de waardevermindering van het pond naar aanleiding van de Brexit – die ervoor zorgt dat onze exportproducten duurder worden voor de Britten – is op lange termijn voor iedereen een probleem. De algemene teneur is dat de eengemaakte Europese markt handeldrijven een stuk eenvoudiger heeft gemaakt en dat die eenvoud niet verloren mag gaan.'

Vertrouwen
Toch is er – ondanks de onzekerheid – vertrouwen in de toekomst. 'De Kempense ondernemers verwachten dat de politici het gezond verstand zullen laten zegevieren', besluit Craps.

'Alle partijen mogen zich even profileren, daarna moeten ze aan tafel om een nieuw institutioneel handelskader met het VK te onderhandelen. Voka maakt deel uit van de High Level groep Brexit onder leiding van graaf Paul Buysse. Via deze taskforce zijn we bij de les om in het Europees getouwtrek dat op ons af komt, de belangen van onze bedrijven te verdedigen.

Op die manier kan de economische schade tot een minimum beperkt worden en vermijden we dat bedrijven het verplaatsen van productie-eenheden omwille van het dalende pond overwegen.'

Bedrijven vragen hebben rond de Brexit, kunnen de paper 'Brexit, what's next' downloaden via www.voka.be/kempen