De bedrijven in de regio Mechelen en Kempen gaan ook volgend jaar uit van omzetverlies door de coronacrisis. Ze verwachten bijna 20 procent minder omzet dan vóór de crisis.

Dat blijkt uit een nieuwe enquête van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. "We moeten nu weg van het ad hoc crisisbeheer. Er is een robuuste federale regering nodig. Niet na de zomer, maar ten laatste over twee maanden. Tegen 21 juli", zegt gedelegeerd bestuurder Tom Laveren.

Hoe de economie zich precies zal herstellen is nog niet zeker. Maar in onze nieuwste enquête polsen we naar de verwachtingen en projecties van de ondernemers in Mechelen en Kempen.

Eén op de vijf ondernemers denkt dat ze in 2021 even goed of beter gaan presteren dan vóór de uitbraak van de coronacrisis (zie grafiek hierboven). Maar voor 61 procent wordt 2021 mogelijk minder fraai.

Als we rekening houden met de grootte van de bedrijven, verwachten ondernemers voor volgend jaar bijna 20 procent minder omzet. 

“Hoewel een groot deel van de bedrijven zich robuust tonen en samen met hun medewerkers alles op alles zetten, gaat de crisis veel langer aanslepen dan eerst gedacht”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.

“Er zijn dan ook extra maatregelen nodig om de economische activiteit sneller op te krikken. Ook maatregelen voor de langere termijn.”

21 juli

Hoe vermijden we bijvoorbeeld dat er vanaf het najaar geleidelijk aan meer bedrijven herstructureren of verdwijnen, met jobverlies tot gevolg? Hoe vermijden we een nieuwe lockdown bij toekomstige besmettingen?

Hoe gaan we onze export vrijwaren en terug op peil brengen? En hoe gaan we om met een dreigende brexit zonder akkoord?

“We zien voorlopig te weinig initiatief op politiek vlak. We mogen meer verwachten. Er is een robuuste federale regering nodig. Ten laatste over twee maanden, tegen 21 juli, zouden we toch mogen verwachten dat er een federale transformatieregering komt.

Een ploeg met een goed afgelijnd en cruciaal transformatieproject. Die ploeg gaat dan best ook meteen aan de slag om ons land naar nieuw, veilig vaarwater te brengen. De onderhandelingen over een nieuwe regering over de zomer tillen en wachten tot september is geen optie.”