Woon je in de regio Mechelen en Kempen, dan betaal je gemiddeld 15 lokale belastingen. Van een belasting op valse alarmmeldingen tot een belasting op drijfkracht. Zelfs voor het niét hebben van een parkeerplaats, kan je een rekening krijgen.
Die zogenaamde eigen belastingen heeft de gemeente zelf ingevoerd. Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen vraagt nu om te snoeien in die dikke catalogus met eigen belastingen. "Er is dringend een update nodig", zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder.
Zo'n 80 tot 85 procent van alle inkomsten haalt een gemeente uit twee bronnen: de aanvullende personenbelasting en de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Maar een gemeente kan daarnaast ook eigen belastingen invoeren en innen.
Gemeenten in de regio Mechelen en Kempen halen daar gemiddeld zo'n 15 procent van hun inkomsten uit. Geen kruimels dus. Het assortiment aan eigen belastingen is indrukwekkend.
Het heeft veel weg van een dikke catalogus. Zo betaal je in een gemeente in de regio Mechelen en Kempen gemiddeld 15 soorten eigen belastingen. Wie het hele assortiment bekijkt voor de regio komt uit op 89 verschillende types. Voor de cijfers baseert Voka – KvK Mechelen-Kempen zich op de jaarrekeningen 2016, zoals gepubliceerd door het Agentschap voor Binnenlands Bestuur.
Maar wat houdt zo'n eigen belasting in?
In Mechelen, Nijlen en Turnhout is er bijvoorbeeld een belasting op valse alarmmeldingen. In negen van de veertig Mechelse en Kempense gemeenten betaal je een belasting omdat je géén parkeerplaats hebt.
En in zeventien van de veertig gemeenten in onze regio is er een heffing op drijfkracht. Dat is een belasting op het bezit van machines, aangedreven door een motor.
"Het hoge aantal eigen belastingen irriteert bedrijven en burgers. Veel eigen belastingen zijn ook nog eens verouderd en dringend aan een update toe", zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen. "Een herziening van de eigen lokale belastingen dringt zich op. Gemeenten moeten snoeien in de dikke catalogus die ze bedrijven en burgers opleggen."
Geen melkkoe
De lijst van eigen belastingen verschilt grondig per gemeente. Bovenaan de lijst staan Mechelen (31), Turnhout (27, Sint-Katelijne-Waver (24), Herentals en Dessel (beiden 22). Onderaan vinden we Baarle-Hertog (7) en Lille (6).
"We vragen niet om een afschaffing van die eigen belastingen. Maar wel om een sterkere focus. Gemeenten moeten nog altijd de mogelijkheid hebben om, via die fiscaliteit, gewenste en ongewenste effecten te stimuleren of af te remmen. Zoals een redelijke belasting op niet-bebouwde gronden en percelen", zegt Renilde Craps van Voka – KvK Mechelen-Kempen.
"Maar de eigen belastingen dienen niet om de algemene financiering van een gemeente op te krikken. Zoals de belasting op alleen al de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning.
De aanvullende personenbelasting en de opcentiemen zouden moeten volstaan om de financiering van een gemeente te dragen. We vragen dan ook om niet langer een algemene gemeentebelasting, drijfkrachtbelasting, oppervlaktebelastingen of belasting op materieel en outillage te heffen", zegt Craps.
Bedrijfsinvesteringszone
Op vijf maanden van de verkiezingen vraagt Voka – KvK Mechelen-Kempen om hier rekening mee te houden bij de opmaak van het nieuwe meerjarenplan. Voka stelt in dit debat de zogenaamde bedrijfsinvesteringszones voor. In een sterk vereenvoudigde en transparante lokale fiscaliteit, kunnen bedrijven op een bedrijventerrein afspreken om samen iets meer te betalen voor hun opcentiemen op de onroerende voorheffing.
Dat extra budget moet de gemeente dan wel inzetten – in overleg en akkoord met de betrokken ondernemers - voor een dienstverlening of investering, waar bedrijven rechtstreeks van gebruik maken. Zo kan er via de bedrijfsinvesteringszones een betere verlichting, afvalinzameling of inzet van camerabewaking komen. In Nederland gebruiken ze het principe al jaren.
De herziening van de eigen belastingen en het invoeren van de bedrijfsinvesteringszones zijn maar enkele van de voorstellen die Voka - KvK Mechelen-Kempen doet in de aanloop naar de lokale verkiezingen van 14 oktober. Wie meer wil weten kan het volledige memorandum bekijken op www.vokakiest.be.