U bent hier

Voka : 'Loodsen en sluiswachters gijzelen onze economie'

Kempen regio | Neteland
18.09.2018 - 14.03u
Door: Mark Jaspers

De loodsen en sluiswachters hebben sinds gisteravond het werk neergelegd. De vakbonden voeren hiermee op verschillende plaatsen actie tegen de hervormingsplannen van Vlaams minister Liesbeth Homans.

Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen noemt de staking onverantwoord. "Een uur blokkade van de Antwerpse haven kost meer dan 1 miljoen euro. Die staking raakt niet alleen de haven, maar is voelbaar tot in de rest van het land.

Als de aanvoer stopt, kunnen bedrijven in de Kempense en Mechelse regio zonder grondstoffen vallen. Dit kan niet", zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen.

De schade van de stakingsactie van de loodsen op onze economie is enorm. Na de droogte en de daaropvolgende laagwatertoestanden, zorgen de acties van de loodsen en sluiswachters voor aanzienlijke blokkades en vertragingen in het bevoorradingssysteem.

De betrouwbare binnenvaart komt hierdoor onder druk te staan. "Maar ook de bedrijven in de Kempense en Mechelse regio zijn slachtoffer van deze onbegrijpelijk actie. Het risico bestaat dat we zonder aanvoer van grondstoffen vallen. En dus kunnen sommige bedrijven niet meer produceren", zegt Frederick Jonckheere, gedelegeerd bestuurder van de Groep Kerkstoel in Grobbendonk.

"Door de files zoeken we, net als alle overslagbedrijven, continu naar manieren om zoveel mogelijk via het water te vervoeren. Maar door onze manier van werken, worden we net nu hard geraakt. Het Albertkanaal is voor de regio Kempen essentieel als verkeersader. Die wordt nu getroffen."

Jobs op het spel

"Deze acties brengen het imago van de binnenvaart ernstige schade toe. Voor veel bedrijven is dit een ramp," zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. "Dit helpt de positie van onze havens geen stap verder."

Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen vraagt de acties meteen stop te zetten. "Een uur blokkade van de Antwerpse haven kost meer dan 1 miljoen euro. Daarnaast worden ook de havens van Zeebrugge, Gent en Oostende getroffen. Als de acties niet meteen stoppen, zal de schade niet te overzien zijn. Onze havens staan in voor duizenden jobs, de vakbonden zetten die op het spel."

imageMeer nieuws

Pierloos na meer dan 7 jaar terug open

Pierloos na meer dan 7 jaar terug open
Grobbendonk 14.11.2019 - 18.58u

Boeklancering 'Mees en de magische poort' van Linda Rood

Boeklancering  'Mees en de magische poort' van Linda Rood
Kempen regio | Vlaanderen 14.11.2019 - 18.52u

Volley dames 1e div: VCHH – Datavoc Tongeren 1-3

Volley dames 1e div: VCHH – Datavoc Tongeren 1-3
Heist op den Berg | Herenthout | Neteland 14.11.2019 - 18.03u

VOKA : 17 bedrijven uit Mechelen en Kempen mee op grootste handelsmissie ooit

VOKA : 17 bedrijven uit Mechelen en Kempen mee op grootste handelsmissie ooit
Herentals | Kempen regio | Mol | Olen | Turnhout regio | Vlaanderen | Westerlo 14.11.2019 - 17.57u

kOsh campus Collegestraat opent ‘Petit 37’

Herentals 14.11.2019 - 17.53u

Rode Neuzen Acties voor GOEZO! Equilibrium!

Kempen regio | Lier regio 14.11.2019 - 17.52u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto