Ruim één op drie Vlaamse gemeenten verwacht de komende jaren hogere belastingen. Dat blijkt uit een enquête van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Voka-gedelegeerd bestuurder Jo Libeer beseft dat gemeenten de crisis voelen en moeten besparen, maar deze maatregelen noemt hij onaanvaardbaar. “Efficiënter werken en meer samenwerken, dat moet de opdracht van gemeenten zijn. Ze hebben trouwens genoeg marge om te snijden in hun gewone uitgaven”, zegt hij.
“Het is goed dat gemeenten hun tekort willen afbouwen, maar niet op deze manier”, stelt Libeer. “Gemeenten kunnen zelf hun budgettaire problemen oplossen door de jaarlijkse stijging van het gemeentefonds met 3,5 procent. De gemeenten hebben trouwens de voorbije zes jaar hun uitgaven veel sneller laten toenemen dan hun inkomsten. Ze kunnen dus beter de tering naar de nering zetten en besparen op hun gewone uitgaven.”
Ook een daling van de investeringen noemt Libeer onverstandig: “Een lokaal bestuur zou een beleid moeten voeren dat groei stimuleert. Nu gebeurt precies het tegenovergestelde, wat paradoxaal genoeg de financieringsbasis van de gemeenten ondermijnt.
Meestal doet men dat om de pensioenfactuur van de lokale statutaire ambtenaren te kunnen blijven betalen. Er zullen vooral structurele maatregelen nodig zijn om die pensioenfactuur te verkleinen. Die factuur is immers het resultaat van te veel aanwervingen in het verleden.” De jaarlijkse groei van mensen die voltijds werken voor een Vlaamse gemeente of stad, bedraagt 1,4 procent.
Volgens Libeer is er zeker nog ruimte voor kostenbesparingen en verbeterde efficiëntie van de lokale overheden, terwijl de dienstverlening op peil blijft: “De gemeenten zullen zich moeten benchmarken naar dienstverlening en kerntaken en waar nodig schaalvergroting nastreven om hun kwaliteit van dienstverlening te maximaliseren.”
De jaarlijkse courante groei van de ontvangsten van de Vlaamse steden en gemeenten bedroeg tussen 2007 en 2011 3,1 procent. Bij de uitgaven was dit 3,4 procent.
Hier vindt u de groei van ontvangsten, uitgaven en personeel van de lokale besturen.