Vrijdag besliste de Vlaamse regering om de steunmaatregelen voor groene stroom aan te passen. “Het is goed dat er een evaluatie is gebeurd, want vele maatregelen gaven onredelijk veel steun”, stelt Peter Leyman, gedelegeerd bestuurder van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. “We hopen echter dat de regering nu ook de evaluatie duurzaam maakt door ze op regelmatige basis uit te voeren en door daarbij het hele systeem in ogenschouw te nemen, niet enkel bepaalde maatregelen.”

"We hopen echter dat de regering nu ook de evaluatie duurzaam maakt door ze op regelmatige basis uit te voeren en door daarbij het hele systeem in ogenschouw te nemen, niet enkel bepaalde maatregelen", zegt Leyman.
 
Te hoge kosten
De Vlaamse regering schroeft de steun voor goed ingeburgerde hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen terug en geeft extra impulsen aan nieuwe technologieën. “De terugverdientijd voor zonnepanelen was ook echt te kort, terwijl de kosten voor netbeheerders opliepen”, zegt Leyman.

“De meerkost van warmtekrachtkoppelingen daarentegen is lager dan voor zonnepanelen en de technologie kan bijdragen tot belangrijke CO2-besparingen. Het is dus volgens ons een terechte beslissing en het is ook te verantwoorden dat ze enkel geldt voor nieuwe installaties en dus continuïteit garandeert voor wie reeds investeerde.”

Fundamentele hervorming
Toch is Voka niet onverdeeld positief. “Dergelijke aanpassingen zijn slechts een stap in de goede richting. Men moet verder durven gaan in de evaluatie en zich ook durven afvragen of een fundamentele hervorming van het systeem zich niet opdringt, waarbij bijvoorbeeld certificaten voor groene stroom eindig in de tijd gemaakt worden."

"Daarnaast lijkt het ons ook aangewezen om de evaluatie op bijvoorbeeld jaarlijkse basis uit te voeren. Zo kan er tenminste rekening gehouden worden met de technologische evoluties en de fluctuaties van de energieprijzen.”

Grootverbruikers
Tot slot stelt Voka ook vast dat de wijzigingen van vrijdag voornamelijk impact hebben op particulieren en middelgrote ondernemingen. “Energie-intensieve bedrijven zullen weinig of geen baten hebben van deze beslissing”, zegt Leyman. “Bijgevolg blijft Voka vragende partij voor een extra degressiviteit of aftopping van de meerkosten voor grootverbruikers.”    Bedrijven die vragen hebben rond energie en energiebesparingen kunnen terecht bij de energieconsulenten van Voka. Meer informatie is te vinden op www.voka.be/energie.