U bent hier

Voka : 'Ook meer dan 90 hectare Antwerpse industriegrond bedreigd'

Kempen regio | Provincie Antwerpen
18.05.2017 - 17.30u
Door: Mark Jaspers

In de provincie Antwerpen wordt 95 hectaren kostbare industriegrond plots bestempeld als 'waardevol bos'. Dat blijkt uit de nieuwe, voorlopige boskaart die de Vlaamse regering begin deze week publiceerde. Tal van ondernemers kunnen van de ene op de andere dag hun gronden niet meer gebruiken voor verdere ontwikkeling of uitbreiding van hun bedrijf.

Voor Voka – Kamers van Koophandel Antwerpen-Waasland, Kempen en Mechelen en Confederatie Bouw Provincie Antwerpen is dit een zoveelste flagrant voorbeeld van de rechtsonzekerheid waarmee ondernemers krijgen af te rekenen.

Voka - Kamers van Koophandel en Confederatie Bouw hebben samen de voorlopige kaarten kunnen inkijken. De nieuwe regeling is het resultaat van een vrij absurde redenering: het gaat namelijk om stukjes bos die zich midden in industriegebied bevinden en vandaar ook bestempeld worden als 'zonevreemd'.

Met de nieuwe boskaart krijgen die zonevreemde bossen plots het statuut 'waardevol' en beschermd', waardoor de eigenaars hun gronden niet meer kunnen gebruiken waarvoor ze aanvankelijk bestemd waren: de ontwikkeling van economische activiteit.

Net als voor de eigenaars van 698 hectaren residentiële bouwgronden in onze provincie, houdt dit een aanzienlijk waardeverlies in waar slechts een beperkte schadevergoeding tegenover staat.

Een eventuele schadevergoeding zal sowieso lager liggen dan de reële (zogenaamde 'venale') waarde van het terrein. Bovendien zal een vergoeding pas mogelijk zijn na een bestemmingswijziging via een RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan), dus minstens na twee jaar.

Voka – Kamers van Koophandel Antwerpen-Waasland, Kempen en Mechelen sturen alle betrokken gemeentebesturen een schrijven om hen aan te manen de getroffen bedrijven persoonlijk te informeren. Op die manier moeten de bedrijven voldoende tijd krijgen een bezwaarschrift in te dienen. Zodra de kaarten definitief vastliggen, zal enkel de Vlaamse regering nog een bouwtoelating kunnen geven.

Ook voor de gemeenschap is de nieuwe regeling een bittere pil. De bescherming die de afbakening als waardevol bos inhoudt, betekent een bijkomend verlies van industriële ontwikkeling, en dus ook van jobcreatie. (pb Voka)

imageMeer nieuws

4 miljoen euro subsidie voor fietspaden in provincie Antwerpen

4 miljoen euro subsidie voor fietspaden in provincie Antwerpen
Kasterlee | Nijlen regio | Provincie Antwerpen 17.10.2017 - 02.30u

Neos : lezing door schrijfster Katie Velghe

Neos : lezing door schrijfster Katie Velghe
Herentals 17.10.2017 - 02.09u

Spannend kinderboek 'Slakken en potscherven'

Spannend kinderboek 'Slakken en potscherven'
Grobbendonk | Kempen regio | Vlaanderen 17.10.2017 - 01.39u

Megavino 2017 zet Bulgarije op de proeftafel : win tickets

Megavino 2017 zet Bulgarije op de proeftafel : win tickets
Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 16.10.2017 - 17.13u

Zwaarste pompoen komt uit Kasterlee : 764 kg

Zwaarste pompoen komt uit Kasterlee : 764 kg
Kasterlee 16.10.2017 - 16.32u

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto