Voka dringt er bij de regeringen, de Nationale Veiligheidsraad en de Exit-expertengroep op aan om snel een actieplan op te stellen. Dat plan moet ervoor zorgen dat onze economie in fases en in alle veiligheid kan heropstarten.

"We zien dat andere Europese landen hun economie geleidelijk heropstarten. Als exportland kunnen we niet achterblijven en concurrentiekracht verliezen", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.

Uit de enquête van de Voka-Kamer in Mechelen en Kempen bleek eerder deze week dat zo'n 30 procent van de bedrijven in de komende 10 dagen de activiteiten wil heropstarten of uitbreiden.

Ook uit de vele contacten met ondernemers blijkt dat ze zo snel mogelijk weer aan de slag willen en ook bereid zijn verder te investeren in bijkomende gezondheidsmaatregelen.

"Als we wachten met de heropstart of deze niet goed uittekenen, komen de fundamenten van onze economie in gevaar", zegt Tom Laveren van Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.

Voka ziet landen als Duitsland al exitstrategieën uitschrijven en bespreken. In Oostenrijk, Denemarken en Tsjechië versoepelt de overheid de regels. Vlaanderen is een exportregio: meer dan 80 procent van het BBP gaat naar buitenlandse markten.

"Er gaat vandaag terecht veel aandacht naar de binnenlandse vraag en de gezinsbestedingen. Maar de motor van onze economie is de export. We moeten onze economie snel en slim heropstarten, om onze Vlaamse tewerkstelling en economie te verzekeren", aldus Laveren.

Export veiligstellen

Daarom dringt Voka aan om ook snel werk te maken van een nieuwe en aangepaste strategie voor de export en het aantrekken van buitenlandse investeringen. Dit moet gebeuren op Vlaams niveau met FIT, VLAIO en andere instanties, maar ook op federaal en Europees niveau.

"We roepen ook bedrijven op om samen met de medewerkers de nodige gezondheids- en veiligheidsmaatregelen te ontwikkelen en uit te werken op de werkvloer", zegt Tom Laveren.

Voka lanceert nu een nieuwe, positieve campagne: 'Opstaan en Samen Doorgaan'. Voka bedankt iedereen die de crisis mee helpt bestrijden en roept de bedrijven op om zoveel en zo veilig mogelijk terug op te starten. En ervoor te zorgen dat medewerkers opnieuw aan de slag kunnen. Er is ook een oproep aan de overheid. Die moet een snelle en slimme exitstrategie uitrollen.

Alle info over de campagne: www.voka.be/samen-doorgaan