Acht op de tien bedrijven in de regio Mechelen en Kempen geven aan klaar te zijn voor een snelle en veilige heropstart. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.
"Er is een snelle heropstart nodig. Anders wacht er een sociaal drama: 1 op de 6 bevraagde bedrijven ziet zich genoodzaakt om de komende maanden werknemers te moeten ontslaan. Dat aantal mag niet verder oplopen", zegt gedelegeerd bestuurder Tom Laveren.
Werkgeversorganisatie Voka roept de leden van de Nationale Veiligheidsraad op om komende vrijdag naar buiten te komen met een concreet actieplan en een snelle timing voor de heropstart van de bedrijven.
Dit moet gebeuren met duidelijke beslissingen en communicatie.
"Het fiasco van vorige week met de onduidelijkheid over de tuincentra en de doe-het-zelfzaken moet men absoluut vermijden. Er is nood aan eenduidige en tijdige communicatie.
Bedrijven en medewerkers moeten weten wanneer ze terug aan de slag kunnen", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. Er moet ook duidelijkheid komen over openbaar vervoer, onderwijs en kinderopvang.
Timing essentieel
De timing van de heropstart is essentieel. "In onze nieuwe bevraging denkt 1 op de 6 bevraagde bedrijven in de regio Mechelen en Kempen eraan om de komende maanden medewerkers te moeten ontslaan. Dat aantal mag niet verder oplopen", zegt Tom Laveren.
"Daarom moet er een duidelijke exitstrategie komen. Bij een kwart van de ondervraagde bedrijven is er nog geen duidelijkheid over de personeelsbezetting."
Uit de bevraging van Voka blijkt dat de bedrijven écht klaar zijn voor de heropstart. Ze zullen die verder verfijnen op basis van de coronagids en protocollen.
- 85 procent van alle bedrijven heeft de noodzakelijke maatregelen genomen voor de veiligheid en gezondheid of is die aan het nemen.
- Ook zegt 80 procent van de bedrijven die nu willen heropstarten, dat ze hiervoor draagvlak vinden bij de medewerkers.
Voka vraagt om de productie zo snel mogelijk weer integraal op gang te brengen. Om de binnenlandse consumptie weer op peil te brengen. En om de export van onze bedrijven weer op te starten.
“De helft van de bedrijven signaleert een gebrek aan vraag; 1 op de 5 bedrijven heeft problemen met toeleveranciers. Het is duidelijk dat de economische waardeketen doorbroken is.
Zowel voor goederen als diensten.
De economische ketting moet snel hersteld worden voor alle bedrijven”, zegt Tom Laveren. “Anders wordt deze gezondheidscrisis ook een heel zware sociaal-economische crisis met veel faillissementen en werklozen.”