Voka Mechelen-Kempen vraagt kader om energiekosten voor bedrijven te verlichten.
Het komende half jaar zijn de stijgende energiekosten de allergrootste bezorgdheid van de bedrijven in Mechelen en Kempen. Dat is te lezen in de nieuwste enquête van Voka Mechelen-Kempen.

De stijgende energiekosten stijgen daarmee in één maand tijd van plaats 4 naar 1 in de 'zorgenlijst'. "Er is dan ook dringend steun nodig. En Europa laat dat ook toe. Voor bedrijven die hun energiefactuur minstens zien verdubbelen", stelt Tom Laveren.

De Voka-bevraging is duidelijk: 53% van de bevraagde bedrijven zet de hoge energieprijzen op nummer 1 van grootste bezorgdheden. Die top vijf zag er één maand geleden nog zo uit. Met de hoge energieprijzen op nummer 4.

De toeleveringsproblemen stonden toen op 1. "Nu zien we dat de hoge loonkosten in onze enquête van mei een nog groter probleem zijn geworden", stelt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "We moéten ingrijpen. Want onze bedrijven staan onder zware druk."

Weggeblazen

Voka vraagt daarom aan de federale regering om een kader uit te werken voor financiële ondersteuning. "Waarom? In buurlanden Duitsland en Frankrijk krijgen de bedrijven al steun.

Dat maakt die bedrijven sterker, en de onze zwakker. Dat is nefast voor onze economie, voor al onze jobs die we écht graag hier houden", zegt Laveren.

"Europa accepteert de energiesteun onder bepaalde voorwaarden. Eén van die voorwaarden is dat enkel bedrijven die hun energiefactuur minstens zagen verdubbelen tegenover vorig jaar, een beroep kunnen doen op de steun", klinkt het.

"Omdat de buurlanden dit al toepassen, hebben we eigenlijk geen keuze. Onze bedrijven kunnen veel aan, maar we moeten verhinderen dat ze worden weggeblazen op de internationale markt. Want naast hoge energieprijzen, zijn er ook de hoogste loonkosten in 40 jaar tijd. Die kunnen tot 2024 met zo'n 15 procent toenemen. Deze uitzonderlijke tijd, vraagt bijzondere steun."