Zo'n 65 procent van de bedrijven in de regio Mechelen en Kempen ondervinden leveringsproblemen door het tekort aan grondstoffen op de wereldmarkt. Dat blijkt uit de nieuwste bevraging van Voka Mechelen-Kempen.
Het raakt zowel bedrijven als consumenten. Veertig procent van de ondernemers rekent het voorlopig niet door in de prijs, maar de overige bedrijven zeggen niet anders te kunnen.
Een sterke en plotse vraag naar producten en een aanbod dat nog niet kan volgen. Dat is op dit moment de situatie in veel bedrijven. Uit de meest recente conjunctuurbarometer van Voka Mechelen-Kempen blijkt dat de economie in de regio in juni het hoogste niveau in vijftien jaar zal bereiken.
We moeten terug tot augustus 2007 voor eenzelfde situatie. Die plotse duw zorgt ervoor dat het aanbod niet overal kan volgen. Dat zie je bijvoorbeeld in de hout-, staal- en aluminiumsector. En is zichtbaar voor wie bijvoorbeeld computer- en fietsonderdelen nodig heeft.
"In onze nieuwste bevraging geeft in totaal 65 procent van de bevraagde bedrijven in de regio aan dat ze leveringsproblemen hebben. Voor een kwart van de ondernemingen zijn de toeleveringen zelfs sterk verstoord", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.
"Dit komt vooral door schaarste bij de leveranciers. Of problemen met het transport van goederen. Dit is inherent aan een zogenaamd inhaalherstel, dat we nu meemaken. Zowel voor de bedrijven als voor de consumenten is het een probleem.
Een offerte opstellen is opeens heel moeilijk, als de prijzen continu hard de hoogte in schieten. Deze situatie mag niet lang duren. Het marktmechanisme moet snel hersteld worden. We moeten er écht voor zorgen dat onze economie zo snel en veilig mogelijk volledig open kan.
Zodat de hele logistieke keten op volle toeren kan draaien. We vragen ook flexibiliteit bij het afsluiten van raamcontracten. En voor de bedrijven is het zaak om het productieproces zo voorspelbaar mogelijk te maken."
Ook tekort aan handen
Het tekort aan grondstoffen komt bovenop het tekort aan handen om het werk uit te voeren. Want ook dat tekort is groot. Nog voor de zomer zullen er in de regio 5.000 openstaande vacatures zijn. Na de zomer zijn het er zelfs 5.700.
Een situatie die we de voorbije 15 jaar nog maar twee keer hebben meegemaakt. In de nieuwste bevraging van Voka Mechelen-Kempen geven twee op de drie bedrijven - die willen aanwerven - aan dat ze grotere moeilijkheden dan normaal ondervinden in de zoektocht naar geschikt personeel.
In grote ondernemingen - met meer dan 250 werknemers - trekken zelfs 3 op de 4 aan de alarmbel.
De jobbonus, het activeren van de inactieve bevolking en het opleiden van tijdelijk werklozen zijn volgens Voka enkele recepten om het tekort aan handen aan te pakken.
"Er zijn ook dringend noodzakelijke hervormingen aan onze arbeidsmarkt nodig. Als onze bedrijven geschikt personeel willen vinden, kunnen we niet op deze manier blijven aanmodderen.
We moeten elke regio in dit land de instrumenten geven om op maat in te grijpen", zegt Tom Laveren.
Voka wijst erop dat België een optelsom is van drie verschillende arbeidsmarkten.
Het verschil in werkzaamheidsgraad tussen de gewesten spreekt boekdelen: 74,7% (Vlaanderen), 64,6% (Wallonië), 61,3% (Brussel). Ook het verschil in werkloosheidsgraad is tekenend: 3,3% (Vlaanderen), 7,2% (Wallonië), 12,2% (Brussel). We hebben andere recepten nodig in de verschillende regio's van ons land.'