Bedrijven in de provincie Antwerpen moeten hun personeel niet langer verplicht laten thuiswerken. Het blijft wel de regel. Dat heeft Antwerps gouverneur Cathy Berx beslist. Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen heeft in overleg met de gouverneur sterk aangedrongen om er geen verplichting meer van te maken.

"Onder andere door die verplichting, heeft 1 op 3 bedrijven sinds eind juli bijkomend omzetverlies", zegt gedelegeerd bestuurder Tom Laveren.

Cafés sluiten om 1 uur 's nachts, de avondklok verlaat en thuiswerken is niet langer verplicht, wel de regel. Die bijsturingen heeft Antwerps gouverneur Cathy Berx onder meer aangekondigd voor het bedrijfsleven in de provincie Antwerpen.

"Deze aanpassingen geven onze bedrijven weer wat meer zuurstof. Want die is bij een heel aantal ondernemingen bijna op. Uit de nieuwste enquête van onze Voka-Kamer, bij meer dan 140 leden, blijkt dat 1 op de 3 bedrijven 10 tot 50 procent minder omzet heeft, sinds de verstrengde maatregelen in de provincie Antwerpen van kracht zijn", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. "

Deze aanpassingen betekenen voor hen een groot verschil."

Thuiswerk

"Onze Voka-Kamer heeft de afgelopen dagen overleg gehad met gouverneur Cathy Berx. Onder meer over het verplicht thuiswerken. Dat is vanaf vandaag niet langer verplicht, wel de regel. Het gaat dus om een aanpassing.

In onze bevraging geven onze leden aan dat die maatregel de meeste impact heeft op hun bedrijf. En de regel is soms moeilijk te verklaren. In de helft van de 39 gemeenten in de regio Mechelen-Kempen blijft het aantal besmettingen, volgens de laatste statistieken, beperkt tot 3 of minder, de voorbije 7 dagen.

Vijf van de 39 gemeenten hebben nog altijd geen enkele besmetting. Het virus is er – voorlopig - nog altijd van een hele andere orde dan in de stad Antwerpen en de rand. Toch waren de maatregelen er voor héél de provincie.

Het is daarom goed dat de inspanningen die onze bedrijven mee leveren, nu gehoord worden. Met deze aanpassingen is er meer ruimte om te kunnen ondernemen. En daar blijft onze Voka-Kamer zich voor inzetten. Uiteraard roepen we op om de regels verder maximaal te blijven opvolgen."