Eén op de negen medewerkers, bij bedrijven in de regio Mechelen en Kempen, zit momenteel in quarantaine. Dat blijkt uit een brede rondvraag van Voka Mechelen-Kempen bij 252 bedrijven.

"11 procent van de bedrijven geeft al aan tijdelijk productiestops te moeten invoeren. Door een tekort aan mensen, en vaak ook door een tekort aan producten en grondstoffen.

De vierde golf raakt de economie in deze regio hard. Er is concrete steun nodig", zegt gedelegeerd bestuurder Tom Laveren.

Elf procent. Zo hoog loopt het aantal medewerkers in quarantaine in de bedrijven al op.

"Bij wat kleinere bedrijven - tot 20 medewerkers - kan dat zelfs oplopen tot de helft. Maar het legt een enorme druk op de continuïteit binnen een bedrijf. En dat laat zich voelen in de productie en dienstverlening", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

Knokken voor status quo

Voor de eerste keer is er ook rechtstreeks gepeild naar het effect van de quarantaine op de productie of dienstverlening van een bedrijf.

76 procent laat weten minder te kunnen produceren of minder aan dienstverlening te kunnen doen.

"Dat pikt: voor de bedrijven en ook voor een werkgeversorganisatie als Voka. Onze bedrijven zijn aan het knokken. Zelfs een status quo halen is voor een heel aantal bedrijven een uitdaging geworden", klinkt het.

"Steun zal nodig zijn. Elf procent van de bedrijven geeft nu al aan tijdelijk productiestops te moeten invoeren. Door een tekort aan mensen, en vaak ook een tekort aan producten en grondstoffen. Dat aantal is al te hoog, maar mag echt niet verder oplopen", zegt Laveren.

Twaalf procent van de bevraagde ondernemingen zegt een beroep te zullen doen op het Vlaams beschermingsmechanisme.

Druk op de lonen

"De vele quarantainegevallen van medewerkers én de openstaande vacatures maken het werkgevers erg moeilijk. Omdat het beschikbare talent beperkt is, geven werkgevers aan dat er een grote opwaartse druk is op de lonen.

Samen met de sterke loonindexeringen die voor de deur staan, levert dit een gevaarlijke cocktail op voor onze bedrijven", zegt Laveren.

"We moeten de arbeidsmarkt met alle mogelijke middelen afkoelen om zware problemen voor onze economie te vermijden."