U bent hier

Voka :'Van 12 naar amper 6 kandidaten per vacature'

Geel | Kempen regio | Neteland
11.09.2018 - 13.53u
Door: Mark Jaspers

Een bedrijf dat nu een vacature uitschrijft, kan op gemiddeld zes kandidaten rekenen voor die vacature. Vier jaar geleden waren er dat nog twaalf of dubbel zoveel. Dat blijkt uit cijfers van VDAB, voor bedrijven uit de 27 gemeenten van het arrondissement Turnhout. Met een Talentenmarkt, op vrijdag 14 september, wil Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen, samen met VDAB, bedrijven anders laten rekruteren.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. De grafiek van VDAB – de zogenaamde spanningsindicator – toont in één oogopslag aan hoe groot de druk in deze periode is op bedrijven om personeel te vinden.

Een bedrijf – in het arrondissement Turnhout – dat op dit moment een vacature uitschrijft, mag rekenen op gemiddeld zes kandidaten. In 2014 waren er - voor diezelfde vacature – nog twaalf kandidaten. Maar door het grote aanbod aan jobs, kunnen werknemers kiezen.

"Je moet als bedrijf dus echt opvallen, wil je personeel aantrekken. Employer branding heet zoiets. Ondernemingen hebben niet meer de luxe om te wachten tot de juiste kandidaat zich komt aanmelden. Een bedrijf moet er zelf uitspringen. Want de vijver van werkzoekenden is in amper vier jaar een pak kleiner geworden", zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.

In het arrondissement Mechelen is de situatie hetzelfde: daar komt het neer op 4,72 kandidaten per job, in plaats van bijna 7 in 2014.

Als werkgeversorganisatie gaat Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen niet toekijken. Samen met de VDAB, werkgevers, jobcoaches en arbeidsbemiddelaars, pakt Voka uit met de Talentenmarkt. De eerste is op vrijdag 14 september in Geel, gevolgd door een tweede op 26 oktober in Turnhout.

"Een zoveelste jobbeurs? Nee, bedrijven die op deze beurs staan, zeggen voluit dat ze kijken naar mensen die goesting en de juiste attitude hebben. Ze kijken verder dan enkel een cv", zeggen Els Van Zeir en Vicky Van Wesemael, projectcoördinatoren van Welt bij Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.

"Deze bedrijven hebben de Welt-bril op. Welt is een gratis traject van Voka, in samenwerking met VDAB, werkgevers, jobcoaches en arbeidsbemiddelaars. Bedrijven kunnen zich aansluiten als ze van hun werkvloer een opleidingsvloer willen maken. En dat is meer dan alleen maar een slogan."

Dat bewijst Culinor Food Group, een producent van bereide maaltijden en één van de 25 bedrijven die aanwezig zullen zijn op de Talentenmarkt. "We hebben vorige maand twee onderhoudstechnici aangeworven voor onze site in Herselt en Olen. Eén schoolverlater en een 55-plusser. Ons plan is om ze binnen onze organisatie op te leiden. Ze gaan leren van elkaar en van hun naaste collega's. Ze zijn vooral aangeworven op basis van hun goede attitude", zegt Daisy Clonen.

Ook onder andere Bleckmann, Sopraco, Metallo Belgium staan op de Talentenmarkt. Ze zoeken onder meer onderhoudstechnici, magazijnmedewerkers, aankopers en accountmanagers.

Nieuwe mindset

"De Talentenmarkt is een succes. In Geel zullen er 25 bedrijven aanwezig zijn en daarmee is de beurs volzet. Natuurlijk hopen we op een grote opkomst van werkzoekenden. Want om hen draait het allemaal. Eén op de vijf werkzoekenden in de regio Kempen is ouder dan 55 jaar.

Zo'n 40 procent heeft geen A2-diploma. Al die mensen willen we perspectief geven. Zo heeft Voka – KvK Mechelen-Kempen al haar steun aangeboden aan snackproducent Mora in Mol, waar 97 werknemers hun job dreigen te verliezen. Ook die mensen willen we helpen", zeggen coördinatoren Els Van Zeir en Vicky Van Wesemael.

"Om die mensen te vinden, moeten bedrijven vaker de traditionele kanalen verlaten. Welt stimuleert werkgevers om hun werkvloer om te zetten naar een echte leeromgeving, via onder andere een lerend netwerk.

We helpen bedrijven om die nieuwe mindset te ontwikkelen. Anders rekruteren is de toekomst. Huidige Welt-deelnemers zoals Van Dyck Marcel, tal van garagebedrijven en Peeters-Govers en 53 anderen maken vandaag al het verschil op de huidige arbeidsmarkt. Zij nemen mensen aan met goesting en de juiste attitude, leiden ze zelf op en creëren zo een leer- en feedbackcultuur op hun werkvloer."

Werkzoekende talenten kunnen tijdens de exclusieve Talentenmarkten op 14 september in Geel en op 26 oktober in Turnhout kennismaken met de huidige Welt-bedrijven. Kempenjob komt met een aanhangwagen en 500 wafels gratis een pakketje uitdelen aan de uitgang van de jobbeurs. Twee werkzoekende 55-plussers staan mee in voor de organisatie.

Ben je werkzoekend of op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Go! Geel Middenschool
Technische Schoolstraat 15
2440 Geel

van 10-15 uur

Vooraf inschrijven is niet nodig.

Nu al weten wie er op de Talentenmarkt aanwezig is? Kijk op https://www.vdab.be/agenda/talentenmarkt-jobbeurs

vdab: https://lnkd.in/daDZrMW
facebook: https://lnkd.in/gFP2RKz

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto