De Vlaamse onderhandelaars Geert Bourgeois en Kris Peeters ontvangen vandaag achttien verschillende middenveldorganisaties. Om 9.30 uur mocht Voka de spits afbijten. Voka wil dat de volgende Vlaamse regering best snel werk maakt van besparingen om te investeren, extra investeringen in infrastructuur en onderzoek, een radicale hervorming van doelgroepenbeleid, kinderbijslag en -opvang, en competitieve energiekosten. Voka wil ook dat de onderhandelaars er spoed achter zetten, zodat uiterlijk tegen 11 juli een nieuwe Vlaamse regering van start kan gaan.

 

Besparen om te investeren
Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka: “In onderwijs en welzijn willen we 2,4 miljard euro meeruitgaven vermijden. In een periode van vijf jaar betekent dat tien procent minder meer uitgeven. Ook wil Voka verplichte fusies van gemeenten met minder dan 20.000 inwoners en een sterke vermindering van het aantal intercommunales en andere samenwerkingsverbanden. “Dat leidt tot immers een overaanbod van overheid en vaak ook tot inefficiëntie.” Zo’n operatie zou 1,2 miljard meeruitgaven vermijden bij de Vlaamse lokale besturen, of acht procent minder meer uitgeven in vijf jaar tijd.

Extra investeringen in infrastructuur en onderzoek
De infrastructuurachterstand wil Voka halveren door 150 miljoen euro extra per jaar te investeren in mobiliteitsinfrastructuur. Zo wil de organisatie onder meer een impuls geven aan Oosterweel, de Brusselse Ring, de verhoging van de bruggen over het Albertkanaal, de Noord-Zuid in Limburg en een tweede zeesluis in Gent.

De achterstand in onderzoek moet dan weer volledig weg, door 150 miljoen euro extra per jaar te voorzien voor innovatie en door een rationalisatie van de innovatie-instrumenten.
Extra middelen moeten prioritair gaan naar bedrijfsinnovatie (projecten voor bedrijven van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie, clusterbeleid, industriële onderzoeksinfrastructuur en proeftuinen) en academisch onderzoek (hoger onderwijs en Fonds Wetenschappelijk Onderzoek).

Hervorming doelgroepenbeleid, kinderbijslag en -opvang
De nieuwe bevoegdheden wil Voka optimaliseren, rekening houdend met de saneringsinspanning. Concreet wil Voka het doelgroepenbeleid afslanken van 34 naar 3 doelgroepen: lage lonen, ouderen en personen met een handicap. Dat moet gebeuren via een RSZ-korting en die korting moet tijdelijk en onvoorwaardelijk zijn. Voor kinderbijslag denkt Voka aan 100 euro per kind, 100 euro bijkomend voor risicogroepen en een toelage voor kinderopvang.

Competitieve energiekosten
Voka wil voortaan enkel net-gerelateerde kosten in de distributienettarieven. Een tariefschok vanaf 2016 valt te voorkomen door certificaten en andere openbare dienstverplichtingen via algemene middelen te financieren. Daarnaast vraagt Voka ook dat de exploitatiesteun van groene stroom en warmtekrachtkoppeling vervangen wordt door investeringssteun.