Minister van Werk Monica De Coninck (Sp.a) wil laaggeschoolde jongeren aan werk helpen door het omvormen van de Activa-maatregel tot een soort van dienstencheques. Ze wil daarmee de jeugdwerkloosheid terugdringen.  ‘De minister zou veel beter de echte oorzaken van de jeugdwerkloosheid aanpakken, namelijk de hoge loonlasten waardoor jobs uit de markt geprijsd worden, ook voor jongeren’, zegt Jo Libeer.

Voka ziet vier redenen waarom dit voorstel absurd is:

  1. Men verlaagt de loonlasten voor jongeren niet, men verandert gewoon de paperassen. Dit  zal dus geen nieuwe jobs creëren.
  2. Die cheques zijn niet nodig, men kan de kortingen volledig automatiseren via de DmfA, de multifunctionele aangifte aan de RSZ.
  3. Jongeren verplicht langs de vakbonden doen passeren hiervoor, is ongehoord.
  4. Waarom nu nog snel willen hervormen terwijl vanaf 1 juli de deelstaten bevoegd worden? De maatregel zal dan opnieuw aangepast moeten worden bij de globale herziening van het doelgroepenbeleid in Vlaanderen.


Geen nieuwe jobs

Een studie van Idea Consult toont aan dat kortingen voor doelgroepen, zoals jongeren, mensen nauwelijks duurzaam aan een job helpen. Enkel een algemene, automatische verlaging loonlasten zal jobs creëren’, zegt Libeer.

Automatische berekening

Geef een korting aan elke jongere en laat dit automatisch gebeuren bij de aangifte aan de DmfA, de multifunctionele aangifte aan de RSZ. Via die aangifte stuurt de werkgever de loon- en arbeidstijdgegevens door die betrekking hebben op zijn werknemers. Alles gebeurt dan automatisch zonder administratieve rompslomp. De koppeling  tussen de computer van de RSZ en de RVA gebeurt nu ook.

Rol vakbonden

Libeer: ‘Het uitgangspunt lijkt: Hoe kan je een systeem zo ingewikkeld mogelijk maken en een ontzaglijke administratieve rompslomp in het leven roepen. Het kan niet de bedoeling zijn een cadeau te doen aan de vakbonden als uitbetalingsinstelling. Dit is ongehoord.’

Staatshervorming

‘De zesde staatshervorming brengt de Activa-maatregel vanaf 1 juli 2014 naar de deelstaten. Het is absurd om op de vooravond van de overdracht van bevoegdheden nog snel aan een aantal zaken te sleutelen, zeker zonder voorafgaandelijk overleg met de gewesten’, aldus Jo Libeer.

Vlaanderen heeft nu al elf maatregelen om die kansengroepen te ondersteunen. Vanaf 1 juli 2014 komen daar nog eens 23 federale maatregelen bij, waaronder de Activa-regeling die De Coninck nu nog snel wil hervormen. Voka wil de staatshervorming aangrijpen om het Vlaamse arbeidsmarktbeleid efficiënter en effectiever te maken.