Zes op de tien Vlaamse bedrijven met meer dan 50 medewerkers willen dat hun personeel in het bedrijf zelf, op de werkvloer, een prik kan krijgen tegen het coronavirus.

Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van Voka – KvK Mechelen-Kempen.

De bedrijven kunnen hiervoor hun eigen medische dienst inschakelen. Of ze kunnen werken met een externe dienst. "We moeten snelheid maken met het vaccineren van mensen.

Onze bedrijven willen mee helpen. We hopen dat de overheden en de taskforce ingaan op dit aanbod", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Mechelen-Kempen.

Na de kwetsbare personen en zorgberoepen moet de rest van de beroepsbevol-king zo snel als mogelijk een prik krijgen. Dat is cruciaal willen we weer normaler leven, werken en ondernemen.

Momenteel werken de overheden aan de volgende fase van de vaccinatiestrategie. Voka - KvK Mechelen-Kempen vindt dat de overheden vol moeten gaan voor het vaccineren op de werkvloer. In de bedrijven zelf.

"We merken een bijzonder grote bereidheid bij onze bedrijven om te helpen bij de vaccinatie. Voka roept de overheid op om deze uitgestoken hand van de bedrijfswereld aan te nemen.

We moeten zo snel als mogelijk zoveel mogelijk mensen vaccineren. Vaccineren op het werk kan helpen. Op die manier blijft ook de afwezigheid van de werkplek tot een minimum beperkt", zegt Tom Laveren van Voka – KvK Mechelen-Kempen.

Kans grijpen

Bij bedrijven met meer dan 50 werknemers is 61 procent bereid om te vaccineren in het bedrijf zelf. Bij ondernemingen met meer dan 1.000 werknemers loopt dat op tot 72 procent.

Bij bedrijven met 10 tot 50 medewerkers blijkt nog altijd 46 procent bereid om te vaccineren in de eigen onderneming. De Voka-enquête werd begin deze week afgenomen bij bijna 1.000 ondernemingen.

Bedrijven steken de hand uit naar de overheden om samen massaal te vaccineren.

"Bedrijfsartsen en bedrijfsgeneeskundige diensten hebben ervaring met het toedienen van vaccins. Ze geven nu ook zelf aan dat ze klaar staan", zegt Laveren. "Die kans moeten we grijpen."