U bent hier

Volg de corona-natuur-etiquette op je wandeling

Vlaanderen
12.11.2020 - 20.23u
Door: Lex Verellen

Sinds de start van de tweede lockdown wordt de natuur opnieuw overspoeld door wandelaars. In bekende gebieden zoals het Turnhouts Vennengebied zijn dat er wel vijf keer meer dan anders. Komend weekend verwachten we opnieuw een grote drukte.

Te druk? Soms wel, en dat komt vooral omdat er te weinig natuur is in Vlaanderen. Want je hebt nooit teveel natuurliefhebbers, enkel te weinig natuur. Om de wandelaars nu te helpen lanceert Natuurpunt de corona-natuur-etiquette.

10 tips om veilig en gezond van de natuur te genieten

Hou afstand en laat elkaar vlot passeren. Hou even in op smalle stukken, wacht geduldig op een plek waar je elkaar kan voorbijsteken. Kruis elkaar niet op vlonder- of knuppelpaden.

Volg de routes indien mogelijk in de richting van de bordjes. Vooral bij het kruisen is afstand houden moeilijk. De wandelingen van Natuurpunt hebben doorgaans een vaste richting.

Laat geen vuilnis achter. In veel natuurgebieden staan geen vuilbakken om het natuurplaatje niet te verstoren. Neem je afval dan gewoon mee terug naar huis.

Hou de hond aan de leiband. Loslopende honden verstoren de natuur grondig. Reetjes en vogels raken erdoor opgeschrikt. Andere bezoekers ook.

Blijf op de paden. We hebben spijtig genoeg te weinig natuur in Vlaanderen om vrij rond te struinen zonder de natuur te verstoren.

Ga wat vroeger of wat later wandelen. 's Ochtends vroeg heb je trouwens het mooiste licht en heb je meer kans om vogels, reetjes en eekhoorns te zien. Ook de avondschemering zorgt voor een magische sfeer.

Zoek de minder bekende natuur op. Natuurpunt beheert meer dan 500 natuurgebieden in heel Vlaanderen. Daar zitten echte pareltjes tussen. Je ontdekt ze op deze interactieve kaart.

Kies eens een alternatieve startplaats. Vaak is het vooral erg druk aan de klassieke toegangspoorten, zoals de abdij aan Averbode Bos & Heide. Terwijl er tientallen andere plaatsen zijn om van te vertrekken.

Kom bij voorkeur met de fiets. De parkings geraken snel overvol. Of parkeer je auto wat verderop. Maar wel reglementair, anders eindigt je wandeling met een boete.

Doe ook iets terug voor de natuur waar je zo van geniet. Dat kan bijvoorbeeld door zelf afval op te ruimen, door lid of vrijwilliger te worden bij een natuurbeschermende vereniging zoals Natuurpunt, of door een financiële bijdrage te doen voor meer natuur. Als je nu BOS sms't naar 8686 kan je € 4 schenken voor 2 m² extra bos.

Liesbet Cleynhens, dienst Beleving van Natuurpunt: "We zien heel veel nieuwe bezoekers. Het is dus belangrijk om de regels te blijven herhalen. Gelukkig houden de meeste mensen zich er wel aan.

Als dat niet het geval is, komt dat meestal omdat ze zich er niet bewust van zijn. Dan wijzen de vrijwilligers en veldwachters van Natuurpunt hen daar vriendelijk op. Te grote drukte kan wegen op de natuur. Al is ze nu iets minder kwetsbaar dan in het voorjaar, in volle broedseizoen.

Toen hadden de hoge bezoekersaantallen – en vooral de loslopende honden – een grotere impact. Al blijft het ook nu absoluut noodzakelijk om de lieve viervoeters aan de lijn te houden."

Je hebt nooit te veel natuurliefhebbers, enkel te weinig natuur

De grote drukte in natuurgebieden maakt pijnlijk duidelijk dat er te weinig natuur is in Vlaanderen. Liesbet Cleynhens: "We werken hard aan meer natuur. Met de steun van overheid, bedrijven en particulieren zorgen we de laatste jaren gemiddeld voor 1 m² extra natuur per Vlaming.

We zien het aantal nieuwe leden nu fenomenaal toenemen: tot 5 keer meer dan dezelfde periode vorig jaar. Meer mensen willen de natuur versterken. Dat kan trouwens ook met een eenvoudig sms'je. Als je BOS stuurt naar 8686 kan je € 4 schenken voor 2 m² extra bos of € 40 voor 20 m²."

imageMeer nieuws

Telenet: 'Storingen tijdens geplande werken in Mechelen '

Telenet: 'Storingen tijdens geplande werken in Mechelen '
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 07.12.2021 - 10.53u

Maskers beschermen wel degelijk tegen corona, zelfs als ze niet helemaal correct worden gedragen

 Maskers beschermen wel degelijk tegen corona, zelfs als ze niet helemaal correct worden gedragen
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 06.12.2021 - 20.29u

Stakingspiket bij Mondelèz Belgium Biscuits Production (NV) Herentals

Stakingspiket bij Mondelèz Belgium Biscuits Production (NV) Herentals
Herentals | Nationaal | Vlaanderen 06.12.2021 - 18.46u

Eurobiljetten krijgen make-over, (en iedereen mag mee bepalen hoe ze er zullen uit zien)

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland 06.12.2021 - 18.42u

Robert Walters : 'Een loonsverhoging vragen via Teams of Zoom: hoe doe je dat?'

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 06.12.2021 - 16.15u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto