Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Volgend jaar nieuwe hondenlosloopzone in Itegem

Ter Borchtstraat hondenlosloopzone Itegem

Heist-op-den-Berg plant het komende jaar samen met Agentschap Natuur en Bos, provincie Antwerpen en Regionaal Landschap Rivierenland de aanleg van een grote hondenlosloopzone aan de Ter Borchtstraat in Itegem. Regionaal Landschap Rivierenland maakte er een natuurvriendelijk inrichtingsplan voor.

De hondenlosloopzone is gelegen op een terrein van het Agentschap Natuur en Bos in de Netevallei. Het was het Agentschap dat het idee van een hondenlosloopzone op deze locatie naar voren schoof. De gemeente en de andere partners gingen er graag op in.

Met een oppervlakte van 3,5 ha wordt het de grootste hondenlosloopzone van Heist-op-den-Berg. Die ruime oppervlakte zal worden ingevuld met wandelpaden en rustbanken, een grote hondenvijver van 500 m², speelheuvels, groenstructuren en veel speelgelegenheid.

De zone biedt een gepast alternatief om honden te laten loslopen en zwemmen in de Netevallei. Honden moeten elders in de Netevallei immers aan de leiband om de natuur en wilde dieren te beschermen en voor hun eigen veiligheid. Bovendien appreciëren andere bezoekers het mogelijk ook niet als ze besprongen worden door een (natte of vuile) hond. In de nieuwe hondenloopzone kunnen honden op een veilige manier rondlopen, zwemmen en socialiseren met andere honden.

Je zal de hondenloopzone kunnen bereiken langs een trage weg vanuit de Karel Govaertsstraat.

Het projectgebied van de hondenlosloopzone kadert binnen het Natuurbeheerplan van de Grote Netevallei tussen Hullebrug en Herenbossen.

Daarnaast maakt het project deel uit van het provinciale gebiedsprogramma Grote Nete van de provincie Antwerpen. Dat gebiedsprogramma brengt verschillende partners samen die in de Netevallei actief zijn en heeft als doel om van het unieke Netelandschap een beleefbare en klimaatrobuuste vallei te maken.

Het Natuurbeheerplan ‘Grote Netevallei tussen Hullebrug en Herenbossen’ (Nijlen, Herenthout, Heist-op-den-Berg en Hulshout) staat ter inzage van het publiek tot 14 oktober 2022 op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos: natuurenbos.vlaanderen.be/natuurbeheerplannen/natuurbeheerplannen-inkijken.

Op dinsdag 27 september om 18.30 uur start er bovendien een infowandeling  over dit natuurbeheerplan aan het kruispunt Hogeweg (nr.12) met Moerbeemd in Booischot.

De aanleg en plechtige opening van de hondenlosloopzone plannen we in de loop van 2023. Enkele voorbereidende werken zullen dit najaar al starten.'  Op de foto : de succesvolle hondenweide in Grobbendonk/NNieuws.

 

 

hondenweide Grobbendonk

hondenweide Grobbendonk

Ter Borchtstraat, Itegem, België

Ter Borchtstraat hondenlosloopzone Itegem

Deel dit artikel