Van vrijdagavond 5 september tot uiterlijk maandagochtend 8 september is er geen verkeer mogelijk op de E34 richting Antwerpen tussen Zoersel en Oelegem (Ranst). Al het verkeer moet uiterlijk in Lille de snelweg richting Antwerpen verlaten. Als de weersomstandigheden het toestaan, wordt daar in de richting van Antwerpen een nieuwe toplaag asfalt aangebracht. Het is de laatste ingreep van het structurele onderhoud dat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) er sinds begin juli uitvoert.

Tijdens de afsluiting volgt het verkeer naar Antwerpen tijdelijk een grote omleiding: het verlaat de E34 al in Turnhout (afrit Turnhout-Centrum) en rijdt via de N19, het complex Geel-West en de E313 naar Antwerpen. De oprit van Lille en de op- en afritten van Zoersel en Oelegem op de E34 richting Antwerpen zijn afgesloten.

Laatste ingreep structureel onderhoud tussen Zoersel en Oelegem

Sinds begin juli vernieuwt AWV het wegdek van de E34 in beide richtingen tussen

Zoersel en Oelegem (Ranst). Het oude versleten beton werd volledig opgebroken en maakt plaats voor een nieuw wegdek in asfalt, wat het rijcomfort en de verkeersveiligheid aanzienlijk zal verbeteren.

De asfaltering van het wegdek in de richting van Antwerpen tijdens het eerste weekend van september is de laatste ingreep van die zomerwerf. Volgend jaar komt er opnieuw een zomerwerf op de E34. Dan wordt het wegdek tussen Zoersel en Gierle/Vosselaar gerenoveerd. Op termijn legt AWV zo het hele wegdek van de E34 van Ranst tot de Nederlandse grens (48 kilometer) in beide richtingen opnieuw aan.

Afsluiting E34 richting Antwerpen noodzakelijk

De zomerwerf op de E34 tussen Zoersel en Oelegem telt 2 fasen: in juli en augustus/begin september. Al die tijd bleef en blijft de E34 open voor het verkeer.

Op dit moment, fase 2 sinds begin augustus, bevindt de werf zich in de richting van Nederland. Het verkeer rijdt in beide richtingen tijdelijk over 4 versmalde rijstroken op de weghelft richting Antwerpen. Als de weersomstandigheden het toelaten, zullen de werken richting Nederland volledig klaar zijn begin september. Dan zal het nieuwe wegdek meteen opengesteld worden voor het verkeer.

Tijdens fase 1, in juli, werd al de hele wegopbouw richting Antwerpen vernieuwd, maar de nieuwe toplaag werd toen nog niet aangelegd. Aangezien in augustus al het verkeer op dat nieuwe wegdeel moet rijden, werden daarop met gele wegmarkering 4 smalle tijdelijke rijstroken ingericht. Om te vermijden dat bij het verwijderen van de tijdelijke markering het nieuwe asfalt al meteen weer beschadigd zou raken, hebben AWV en de aannemer ervoor gekozen om de definitieve toplaag pas helemaal aan het eind van het project aan te brengen.

Zo is een optimaal eindresultaat gegarandeerd. Om die toplaag richting Antwerpen aan te kunnen leggen, is het noodzakelijk dat de snelweg richting Antwerpen enkele dagen afgesloten wordt.

Grote omleiding tijdens weekend

De E34 in de richting van Antwerpen wordt afgesloten ter hoogte van de werf tussen Zoersel en Oelegem vanaf vrijdagavond 5 september omstreeks 19.00 uur tot uiterlijk maandagochtend 8 september om 5.00 uur.

  • In de richting van Antwerpen moet al het verkeer de E34 verlaten uiterlijk via de afrit Lille (complex 21), kort voor de start van de werf. De oprit Lille wordt afgesloten.
  • Doorgaand verkeer naar Antwerpen verlaat de E34 al in Turnhout (complex 24, Turnhout-Centrum) en rijdt via Kasterlee (N19) naar Geel om via het complex Geel-West de E313 naar Antwerpen om te rijden.
  • De E34 richting Nederland blijft altijd open.

De op- en afritten van Zoersel en Oelegem van de E34 richting Antwerpen gaan tijdelijk dicht, wellicht al in de loop van vrijdagnamiddag.

  • Verkeer naar Zoersel en Zandhoven verlaat de snelweg in Lille (complex 21) en rijdt om via Oostmalle.
  • Zwaar vervoer (+7,5 ton) naar Zoersel en Zandhoven verlaat de E34 al in Beerse (complex 22) en rijdt om via de N12.

Wie vanuit Nederland naar Antwerpen wil, krijgt de raad om via de E19 Noord te rijden.

Afhankelijk van de weersomstandigheden

Asfalteringswerk is niet mogelijk bij zeer nat weer. Bij zware regenval of slechte weersvoorspellingen zullen AWV en de aannemer uiterlijk donderdagavond 4 september beslissen om de werken alsnog af te gelasten en uit te stellen naar een later weekend. In afwachting van dat latere weekend blijven de E34 en de op- en afritten richting Antwerpen open, maar het verkeer blijft tijdelijk over 2 versmalde rijstroken rijden.

AWV zal dan ook zo snel mogelijk een nieuwe datum meedelen via www.wegenenverkeer.be/zomerwerfE34.