De aanstelling van voormalig stadssecretaris Tanja Mattheus als adjunct algemeen directeur van de stad Herentals mag dan geschorst zijn door de gouverneur én vernietigd door de minister, ze is volgens de stad toch geldig.

Is Tanja Mattheus nu de adjunct van algemeen directeur Dirk Soentjens van de stad Herentals of niet?

De stad stelde haar afgelopen zomer in die zin aan, maar later volgden nog een schorsingsbesluit door provinciegouverneur Cathy Berx en zelfs een vernietigingsbesluit door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur ­Liesbeth Homans (N-VA).

Toch willen burgemeester en schepenen tijdens de gemeenteraads­zitting van volgende dinsdag verduidelijken waarom de aanstelling toch rechtsgeldig is.

De kroniek van een juridisch-technische soap.

5 juli 2018

Door de verplichte fusie van de stads- en OCMW-diensten moet het eengemaakte apparaat ook één leidend ambtenaar aanstellen. Om een sluimerend conflict tussen de hoofden van de stads- en OCMW-administratie te vermijden, kiende de stad Herentals een elegante formule uit.

OCMW-secretaris Dirk Soentjens wordt algemeen directeur tot hij (ten laatste) in 2023 met pensioen gaat, waarna stadssecretaris Tanja Mattheus overneemt. Tot die dag oefent ze na een statutaire benoeming zonder weddeverhoging de taken van adjunct algemeen directeur uit. De gemeenteraad keurt in juni die functievoorwaarden goed.

31 juli 2018

Precies op de dag dat de gemeenteraad zich uitspreekt over de effectieve aanstelling van Soentjens als algemeen directeur en Mattheus als adjunct algemeen directeur ontvangt de stad het bericht dat gouverneur Cathy Berx het besluit van 5 juni schorst.

Nochtans was er door niemand een klacht ingediend. De raad stelt de twee leidende ambtenaren toch aan, omdat dit nu eenmaal voor 1 augustus moet gebeuren. Extra motivering van die beslissing legt minister Homans later naast zich neer: zij vernietigt deze functievoorwaarden.

6 september 2018

Gouverneur Cathy Berx schorst de beslissing van 31 juli tot aanstelling van Tanja Mattheus. Precies twee maanden later volgt de vernietiging van de aanstellingsbeslissing van Mattheus door minister Homans.

Termijn overschreden

Daarmee is voor de stad de kous niet af. “Het vervelende is dat de minister ons besluit volgens de telling van vrijwel alle juristen buiten de geldige termijn heeft vernietigd”, zegt burgemeester Jan Bertels (sp.a).

“Op die manier kun je juridisch niet van een vernietiging spreken.

Op onze vraag om haar visie op de telling te geven, hebben we van de minister nog geen antwoord gekregen. Maar aangezien er geen juridische vernietiging is, vervalt ook de schorsing van de gouverneur en is de aanstelling rechtsgeldig.”

Kan er dan sprake zijn van een rechtsgeldige aanstelling als de functievoorwaarden wel succesvol vernietigd zijn? “Dat is het krankzinnige en iets dat je aan geen mens kan uitleggen, maar dat maakt geen verschil."

Bron GVA -  verschijningsdatum 12/12/2018 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.

Foto archief Nnieuws : Tanja Mattheus legt de eed af in 2012.