De Duitse autoriteiten hebben het bevel gegeven om alle dieselwagens van Volkswagen met sjoemelsoftware in Duitsland terug te roepen. Dat zegt het ministerie van Transport. Volgens Duitse media gaat het om 2,4 miljoen auto's.

Volkswagen had zelf een vrijwillige terugroepactie te organiseren, maar daar wil de Duitse overheid volgens Der Spiegel en Bild dus niet van weten. VW wordt nu verplicht om alle betrokken auto's terug te roepen en aan te passen zodat ze aan de uitstootnormen voldoen.

Minister van Transport Alexander Dobrindt zal later vandaag uitleg geven over de rigoureuze beslissing om 2,4 miljoen auto's verplicht terug te roepen.

Wereldwijd zijn er zo'n 11 miljoen auto's van de Volkswagen-groep uitgerust met sjoemelsoftware die de motor automatisch minder stikstofoxide doet uitstoten als de auto op een testbank staat. Het balletje ging vorige maand in de VS aan het rollen, nadat onderzoekers daar de uitstootfraude hadden ontdekt.

Strengere EU-normen

Nog in Bild heeft de Poolse eurommissaris voor Industrie Elžbieta Bienkowska aangekondigd dat Europa al tegen eind deze maand nieuwe uitstoottest zal invoeren. De oude tests liggen al langer onder vuur omdat die niet de echte uitstoot en het reële verbruik van auto's meten. (vrt)