Eind februari start een gespecialiseerde firma met het moderniseren van de elektrische lift in de toren van de Sint-Pieter en Pauwelkerk.

De werken zijn uiterlijk op vrijdag 18 maart afgerond. De huidige lift dateert van 1967 en is – ook onder impuls van de wetgeving - dringend aan grondige modernisering toe.

Weinig historische kerktorens zijn uitgerust met een elektrische lift.

In de meeste gevallen moet je talrijke trappen nemen om het topje van de toren te bereiken. Dankzij onze lift kan je eenvoudig zonder trappen vanaf het gelijkvloers naar het koor en – vrijwel helemaal bovenaan - de klokkenkamer.

Deze toch wel bijzondere lift verhoogt de toegankelijkheid van de toren en maakt het mogelijk dat ook bezoekers met mindere mobiliteit kunnen genieten van het Torenmuseum en het schitterende uitzicht over Mol.

Ook voor onze beiaard – en de regelmatige gastbeiaardiers - is het bijzonder gemakkelijk om dankzij de lift snel van en naar hun 'werkplek' te zoeven.

Volledige modernisering

De modernisering gebeurt op verschillende vlakken. In de machinekamer van de lift vervangt de gemeente de stuurkast, de motor en de hijskabels. In de liftschacht zelf vernieuwen we eveneens de bekabeling en komt er een nieuw positioneringssysteem.

De liftkooi krijgt nieuwe drukknoppen, sensoren en LED-verlichting. De stopplaatsen van de lift op de verdiepingen worden voorzien van nieuwe bordesverlichting en nieuwe drukknoppen.'  Foto toerisme Mol/rr.