'Met Beerse, vorig jaar nog tweede in de reeks, kreeg Heist Delhaize Herenthout weerom een te duchten tegenstander voorgeschoteld. In het debuutseizoen in eerste divisie kreeg VCHH vorig jaar twee keer het deksel op de neus.

Trainer Staf Torfs, nog herstellende van een lichte operatie, gaf de coaching door aan Tim Geboers, die de Herenthoutse troepen vorige week naar de overwinning dirigeerde, wegens het nog te vermijden van stresserende toestanden, wat later op de avond profetische woorden zouden blijken te zijn.

Na een blitzstart van VCHH met 5- 2 hingen de bordjes in de kortste keren weer in evenwicht met 6 – 6. Herenthout schakelde een versnelling hoger en met de 10 – 6 op het scorebord nam Beerse een eerste time-out. Deze onderbreking brak de thuisploeg zuur op want aansluitend moest er met 11 – 14 achtervolgd worden.

De ingevallen Lindsy Vercammen zorgde met zware opslagdruk dat dit gat bij 17 – 17 werd gedicht. Een spannende eindfase werd ingezet met 21 – 22, en de thuisploeg kon nog wel met nek aan nek naar het einde van de set maar kon niet voorkomen dat Beerse met 23 – 25 de eerste setwinst naar zich toe trok.

De verloren set zat nog in de hoofdjes van de Herenthoutse dames want Beerse nam met 3 – 6 het voortouw in set 2. Stevig opslagwerk van Emma Raeymaekers, vorig seizoen nog actief in 2e divisie met Bovoc, zorgde samen met de secure passes van ingekomen setter Tine Van Den Bosch voor een kleine voorsprong bij 8 – 7.

Beerse verhoogde de aanvalsdruk en nam 4 punten op rij waardoor VCHH weer vol aan de bak moest om de 8 – 11 achterstand teniet te doen. Mede door 2 aces van Hannah Luyten pikte Heist Delhaize Herenthout zijn karretje weer aan met 11 – 11, niettegenstaande de ijzersterke verdediging van de bezoeksters.

Net door die sterke verdediging slaagde Herenthout er niet in om afstand te nemen en bij 20 – 20 kwam er een kentering in het spel door enkele misverstanden op het veld waardoor Beerse met 20 – 23 in poleposition kwam voor nieuwe setwinst.

Het was uiteindelijk nog een gemiste risicovolle opslag van Herenthout die de set met 22 – 25 richting Beerse gaf en met 0 – 2 Herenthout in vieze papieren zette en de coach mentaal oplapwerk opleverde na twee felbevochten maar toch verloren sets.

Vastbesloten om het vel zo duurmogelijk te verkopen, startte VCHH furieus aan set 3 met 5 – 1. Net als in set 1 nam ook nu de bezoekende coach zijn time out met het water aan de lippen op 10 – 5, maar dit keer reageerde de thuisploeg alerter op de spelonderbreking en stoomde door naar 13 – 6.

Het Herenthoutse fanionteam greep Beerse stevig bij de keel en met 21 – 12 was de setwinst binnen bereik. Met 24 – 16 en Beerse aan de opslag, kaatste de coach van de thuisploeg de bal terug door het zelf nemen van zijn time-out.

Het gevolg was dat de spelhervatting resulteerde in een stevige opslagmisser van de bezoeksters en de set met 25 – 16 op het conto kon geschreven worden en de thuisploeg een stevige boost kreeg qua zelfvertrouwen.

Herenthout, met het mes tussen de tanden, gaf in  de aanvang van set 4 geen duimbreedte toe aan de tegenstander met 4 – 4, maar Beerse slaagde er wel in om een kleine kloof te slaan tot 4 – 7. Dankzij verbeten weerwerk van VCHH kwamen de volgende punten op eigen rekening bij 8 – 7.

De spanning was te snijden in ’t Kapelleke en met 13 – 14 waren alle opties nog mogelijk. Heist Delhaize Herenthout ging echter als eerste in de fout en Beerse vergrootte de voorsprong tot 13 – 17.

De thuisploeg kraakte in al zijn voegen, en met 18 – 22 was het Beerse dat op een zucht van de totale overwinning kwam te staan. Dit feit was het teken voor VCHH om zijn vechtersmentaliteit boven te halen en de daaropvolgende 21 – 22 bracht opnieuw moed in de gelederen.

Beerse slaagde er niet in om het eerste matchpunt bij 23 – 24 te verzilveren en kreeg daarna de rekening gepresenteerd. Het zenuwslopende einde van deze set met wisselende kansen, werd uiteindelijk beslecht met 31 – 29 in het voordeel van Herenthout, dat met de 2 – 2 in setstanden loon naar werken kreeg en in de beslissende tie-break  moreel gesterkt op zoek kon naar meer.

Hierin was het echter Beerse dat met 1 – 4 langzaam het laken naar zich toe leek te trekken. Herenthout zette zich echter schrap en stelde met 7 – 7 orde op zaken en kon de kantwissel bereiken met een 8 – 7 voorsprong.

Met 11 – 11 was het money-time waarin de dames van ’t Kapelleke zich het meest konden beheersen en met 15 – 13 de uiteindelijke overwinning konden boeken. Met de 3 – 2 zege kon de thuisploeg de stress van zich afschudden en terugblikken op een fel bevochten wedstrijd die verdiend werd gewonnen en die een goede zaak in het klassement meebracht.

Het matchpunt van de zenuwslopende wedstrijd die twee uur dertig minuten duurde kan je bekijken https://www.facebook.com/watch/?v=708614846215233

Volgend weekend staan er bekerwedstrijden op het programma waardoor gewijzigde tijden het gevolg zijn. Dames 1 geeft als eerste VC Mortsel partij, niet op de gebruikelijke zaterdag, maar op vrijdag 25 oktober om 20.30u in sporthal ’t Kapelleke en dit in het kader van de beker van Antwerpen (thuiswedstrijd!).

Op zaterdag 26 oktober heeft Beerse de kans op zijn revanche aangezien VCHH dan op bezoek komt voor de Beker van Vlaanderen om 20u (verplaatsing).'

Foto : de vlekkeloze receptie van libero Fien Celen het teken om het initiatief over te nemen en zelf over te gaan tot de tegenaanval.