Na twee nederlagen op rij waren de punten welkom voor VC Heist Delhaize Herenthout, dat de terugronde in mineur zag starten. Door de mindere resultaten verkleinde de kloof met de rechterkolom, terwijl de toppers afstand namen. De relatief jonge ploeg, een mix van ervaren speelsters, maar vooral van studerende jeugd, ging in januari nog gebukt onder de examenstress.

De wedstrijd tegen de kampioenenploeg uit 2é divisie van vorig jaar, VHL, startte met 6 – 6 gelijk opgaand, maar Leuven hield de opslagdruk hoog en kon met 2 punten uitlopen. Herenthout betaalde met gelijke munt terug en stelde gelijk bij 10 – 10.

De dames van Staf Torfs drukten door en met 13 – 17 trachtte de Leuvense coach terug rust in zijn gelederen te brengen met het nemen van een time-out. VHL kon milderen tot 16 – 18, waarna VCHH op zijn beurt een time-out nam die resulteerde in het herwinnen van de opslag.

Met 16 – 22 was de kloof geslagen tegen een receptioneel zwak staand Leuven en met 19 – 25 ging de set verdiend naar de bezoeksters uit Herenthout.

De tweede set was met een 6 - 6 aanvankelijk een kopie van de vorige, maar hierna nam VCHH het heft in handen en werd er voorsprong van 9 – 14 opgebouwd. Een spelonderbreking van VHL bracht resultaat met zich mee want met 15 – 15 hingen de bordjes weer in evenwicht.

Een dubbelle wissel van Herenthout, uitgevoerd bij 17 – 17 daarentegen viel verkeerd uit, en de bezoeksters kregen een schot voor de boeg met 19 – 17. VCHH trok de scheve situatie recht met 20 – 20 en ging door met sterk variërend spel naar 20 – 23 om de set simpel uit te spelen bij 22 – 25.

De derde set startte VCHH met hoge opslagdruk en precieze aanvallen, wat zich vertaalde in 1 – 4. Leuven, met de rug tegen de muur, vocht voor wat het waard was en sloot terug aan bij 4 – 5 waarna met 8 – 8 alles te herdoen was.

In deze fase van de wedstrijd was het middenspeelster Nore Noyens die het Herenthoutse team op sleeptouw nam en voorkwam dat Leuven de bovenhand behaalde. Zware services van VCHH teisterden de thuisreceptie, maar bij 16 -16 gaven beide teams nog geen krimp toe op elkaar.

In een uiterst fel bevochten set wist Herenthout een eerste matchbal te versieren, maar werkte niet af. Prompt daarop wist de thuisploeg daarentegen wel de eerste setbal te verzilveren met 26 – 24 en kreeg VCHH een morele tik te verwerken.

Het opgelopen setverlies bracht VCHH aan het wankelen, en de 5 – 2 stond al snel op het bord, gevolgd door een 9 – 4. Deze kloof van 5 punten kon aanvankelijk niet worden gedicht, en toen de kans zich hiertoe voordeed, sneed een verkeerde beslissing van de referee de adem af bij VCHH.

Eerlijkheid gebied te zeggen dat dit de enige fout was die de tot dan toe perfect leidende scheidsrechter op zijn palmares kreeg toegewezen, maar op dit cruciale moment deed deze wel de potjes overkoken bij enkele Herenthoutse spelers waarbij er eentje nipt een geel karton wist te ontwijken.

Hoe dan ook, Leuven liet de commotie aan zich voorbij gaan en sloeg met 25 – 15 genadeloos toe. 2 – 2 in setstanden en de tie-break moest de uiteindelijke beslissing vellen.

Hierin veerde VCHH terug op en was het de thuisploeg die constant op achtervolgen werd aangewezen. Met 9 – 13 leek het alvast kat in het bakkie voor Herenthout, maar VHL liet niet af en kwam nog tot op 13 – 14 alvorens het nekschot werd toegediend door een gemotiveerd VCHH.

Met 13 – 15 werd de wedstrijd gewonnen door de bezoeksters die hiermee de examenstress van zich af hebben geschud en terug 3 punten marge hebben opgebouwd tegenover de naaste achtervolgers.

Volgende wedstrijd van VC Heist Delhaize Herenthout gaat door op zaterdag 9 februari om 17h in sporthal 't Kapelleke te Herenthout en dit tegen subtopper Beerse.

Het was tegen dit Beerse dat VCHH zijn maidenmatch speelde in eerste divisie en er net niet in slaagde om voor een verrassing te zorgen. Dit kan beloven voor de komende wedstrijd...