Er stond een dubbel op het programma van VC Heist Delhaize Herenthout, dat na het complete bekerdebacle van vorige week, nadat ze zowel voor de beker van Antwerpen als de Vlaamse beker telkens roemloos werden uitgeschakeld door in lager reeksen spelende ploegen.

Voor het treffen tegen het nieuwe en jonge Hasselt op zaterdag werd niets minder verwacht dan een ruime zege, terwijl voor de wedstrijd op zondag tegen Lint, waar VCHH vroegere jaren er niet in slaagde om punten te rapen, op zijn minst een spannende strijd in het vooruitzicht stond geprogrammeerd.

De thuiswedstrijd tegen het piepjonge Hasselt was een uitstekende kans om het blazoen op te poetsen, en de Herenthoutse speelsters brachten met een 8-3 score en verzorgd spel alvast wat er van werd verwacht.

Hierna kon Hasselt min of meer gelijke tred houden, maar bij 12-7 drukte de thuisploeg het gaspedaal opnieuw in. Sterke tweemansblocks en hoge aanvalsdruk leverden al snel een 18-8 op, waarna de set simpel werd afgewerkt met 25-11.

Set twee was gelijkaardig, met een zwak verdedigende bezoekstersploeg die duidelijk nog aan maturiteit misten en die het duidelijk van de eigen fouten van VCHH moesten hebben. Ook deze set ging logischerwijze naar het rijpere thuisteam met duidelijke 25-13.

Licht concentratieverlies van Heist Delhaize Herenthout zorgde voor een dipje, maar Hasselt kon slechts korte tijd genieten want bij 12-11 kregenn de troepen van Staf Torfs een duidelijke bolwassing met de opdracht het spelbeeld terug op te krikken.

Hasselt bleef echter bij de les, en klampte aan tot 16-16, maar moest uiteindelijk in het zand bijten met 25-19.

Het eerste deel van de opdracht volbracht voor Heist Delhaize Herenthout die alvast verzekerd werden van een extra drie punten in de competitie.

De verplaatsing naar Lint was daarentegen van een ander kaliber. Lint, vroeger ook actief in de tweede divisiereeks van VCHH was in het verleden telkens een maat te groot op eigen veld en stuurde Herenthout telkens puntenloos huiswaarts.

Dit indachtig, startten de bezoeksters sterk geconcentreerd, en was het tempo meer dan eerste divisie waardig. Een spannend setverloop met 10-10 en twee teams die elkaar geen duimbreedte toegaven verzorgden een promowedstrijd.

Het onderlinge verschil was over de hele set verwaarloosbaar, maar het waren wel de dames uit Herenthout die de eerste set verdiend wisten binnen te halen door na de spelhervatting telkens op voorsprong te staan. De 21-25 setwinst zorgde hierdoor al een morele opkikker kregen en een lichte tik voor Tesla Lint die even van hun stuk werden gebracht.

Set 2 was eveneens van hoog niveau maar dit keer was het Lint dat met 7-3 de debatten opende. De bezoeksters stelden bij 10-10 echter gelijk, maar zag wel de volgende punten aan hun neus voorbij gaan, wat resulteerde in een time-out om de rust te herstellen.

De motor van VCHH sloeg opnieuw aan, en bij 19-18 score waren het de dames van Lint die de adem werd afgesneden. Herenthout profiteerde ten volle, en nam over tot 20-22. De thuisploeg stelde op haar beurt niet teleur, en egaliseerde bij 23-23 om op en over VCHH te gaan en de set te winnen met 25-23. Één-één in sets en dus alles te herdoen voor beide teams.

De derde set was het kapitein Hanne Danis die haar troepen op sleeptouw nam en het team naar een 4-7 dirigeerde. Lint reageerde prompt, en met enkele mindere recepties van bezoekende zijde, was het het thuisteam dat met 10-8 aan de leiding stond, waarna VCHH bij 11-11 opnieuw het wagonnetje aanhaakte. Op- en neergaand spel van hoogstaande kwaliteit aan beide kanten bracht uiteindelijk Herenthout op vernieuwde voorsprong met 16-19, en met 20-25 waren het ook zij die zich als eerste van puntengewin wisten te verzekeren en Lint met de rug tegen de muur plaatsten.

Een nerveuze set 4 toonde een Lint met het mes op de keel, die met 9-7 echter de betere start namen. Ook dit keer wisten de dames van Heist Delhaize Herenthout weer gelijk te stellen bij 10-10. Deze gelijke stand vonden we ook weer terug bij 15-15 en nog later bij 19-19, wat een duidelijke aftekening was van het feit dat beide teams sterk aan elkaar gewaagd waren.

Een slechte receptie van VCHH bij 22-22 zette Lint een punt vooruit in polepositie voor deze set, maar bij 24-24 hingen de bordjes nogmaals in evenwicht. Bij 24-25 kreeg Herenthout een eerste matchbal, welke dadelijk werd verzilverd en met 24-26 werden de drie punten mee in de auto richting thuis gestopt.

Door het mooie resultaat van dit weekend maakt VCHH een sprong in het klassement naar een mooie, maar totaal onverwachte gedeelde tweede plaats, zij het met een wedstrijd meer op de teller.

Dit mag eigenlijk al een bonus worden genoemd daar de ambities voor dit seizoen vooral gekenmerkt werden door de termen 'behoud verzekeren' en 'zorgeloos seizoen'. Dit team moet in principe de ambities bijstellen, en een plaats in de brede middenmoot tot subtop ambiëren.

Deze reeks kent na een kwart van de competitie al een min of meer duidelijk afgetekende hiërarchie, met een aantal klassieke topploegen zoals Wellen, Beerse en Zoersel, gevolgd door een brede middenmoot waartoe VCHH zich kan rekenen op dit moment, en de verwachtte zwakke broertjes zoals Mendo, Hasselt en Maasmechelen, maar ook verrassend het vorig jaar in tweede divisie ongenaakbare kampioenenteam van VHL Leuven.

Volgende wedstrijd van VCHH is de uitwedstrijd tegen Zoersel, waar de machtsverhoudingen zich mogelijk meer kunnen aftekenen.

Setstanden VCHH-Hasselt : 25/11, 25/13, 25/19

Setstanden Tesla Lint – VCHH : 21/25, 25/23, 20/25, 24/26.