'Volvo Car is al 50 jaar in Gent en we zijn hier om te blijven. Gent krijgt een zeer belangrijke plaats in ons bedrijf.' Die boodschap heeft de topman van de Zweedse autobouwer, Håkan Samuelsson, gegeven na afloop van een overleg met federaal minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V), Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters (N-VA). Het ging om de 3e dergelijke ontmoeting in de voorbije 2 jaar.

De Volvo-top en de Vlaamse en federale regering wisselden van gedachten over de huidige positie en toekomststrategie van Volvo Car Gent en over de maatregelen die de regeringen kunnen nemen om de (auto)industrie te ondersteunen.

Volvo Car Gent wordt daarmee binnen het bedrijf het centrum voor de compacte auto's, waarvan de productie van start zal gaan in 2018, aldus Mark De Mey, woordvoerder van de Gentse fabriek. Volgens de woordvoerder wordt verwacht dat het segment van de compacte auto's zal groeien. Het is een belangrijk segment voor de Europese markt. Bovendien zullen op het nieuwe platform ook hybride wagens gebouwd worden.

De Zweedse autobouwer investeert wereldwijd in totaal 10 miljard euro, waarvan een belangrijk deel in productontwikkeling. Binnen dit en 4 jaar moeten alle huidige Volvo-modellen vervangen zijn door nieuwe.

Hoeveel er in Gent geïnvesteerd zal worden voor de transitie van de fabriek is nog niet duidelijk. 'Maar het zal aanzienlijk zijn, meer dan 100 miljoen euro', aldus De Mey. "Garanties heb je nooit, maar de vele miljoenen die we investeren zijn de beste garantie", besloot Samuelsson. (vrt)