De Chinese groep Geely, werkt aan een beursgang van Volvo, waarvan ze eigenaar is. Volgens het nieuwsagentschap Bloomberg heeft Geely drie banken ingeschakeld om de beursintroductie te begeleiden: Citigroup, Goldman Sachs en Morgan Stanley.

De verkoop van aandelen zou ten vroegste in de herfst van dit jaar kunnen beginnen, maar concrete plannen zijn nog niet definitief.  Beleggers zouden Volvo moeten waarderen op 16 tot 30 miljard dollar.

Dubbele notering

Dat nieuws komt niet als een verrassing: de CEO van Volvo Cars, Hakan Samuelsson, zei in maart al dat een beursgang een mogelijkheid is voor de Geely-miljardair Li Shufu. De aandelenverkoop zou het bedrijf moeten waarderen tussen 16 miljard en 30 miljard dollar. Een dubbele notering in Zweden en Hongkong is niet uitgesloten.

De autobouwer Geely kocht Volvo Cars in 2010 voor 1,8 miljard dollar van het Amerikaanse Ford. Volvo is in de afgelopen tien jaar dus stevig in waarde gestegen.

De Chinezen investeerden fors in het ontwerp van de auto's, die moesten wedijveren met luxemerken als Audi, BMW en Mercedes-Benz.

De grootste fabrieken van Volvo Cars bevinden zich in het Zweedse Göteborg en in Gent.

Die laatste maakt bijzonder goede tijden mee. In januari van dit jaar werd nog aangekondigd dat de Gentse fabriek haar capaciteit gaat verhogen door de hoge vraag naar de nieuwe SUV XC40.

Twee maanden later kwam de primeur dat Volvo Gent eind 2019 met de bouw van hybride auto's van het Chinese zustermerk Lynk &Co mag beginnen.

Bron De Tijd - verschijningsdatum 11/5/2018 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – NNieuws License2Publish.