De Hasseltse correctionele rechtbank heeft vrijdag het vonnis van een 49-jarige man uit Mol en drie andere beklaagden met een week uitgesteld. Het viertal stond terecht voor heling van een twintigtal gestolen en omgekatte oldtimers.

De openbare aanklager had voor de autohandelaar, die vroeger in Tessenderlo woonde, een celstraf van 40 maanden en de verbeurdverklaring van 406.500 euro gevorderd. Omkatten is een illegale activiteit waarbij gestolen voertuigen een andere identiteit krijgen.

Een twintigtal omgekatte oldtimers van merken zoals Porsche, Jaguar en Mercedes werd verhandeld tussen 2010 en 19 september 2014. Op die dag werd een veertiger uit As met zijn BMW in Genk tegengehouden voor een controle. In de kofferbak vond de politie drie identificatieplaatjes.

Ze stonden op naam van de autohandelaar in Mol. Twee ervan waren bestemd voor een Porsche 356. De BMW, waarmee de veertiger uit As reed, bleek ook een omgekat exemplaar te zijn. Voor de man uit As, die door het parket omschreven werd als een manusje van alles, werd een celstraf van 24 maanden gevraagd.

Een gepensioneerde Antwerpenaar, die naar eigen zeggen als tussenpersoon voor de handelaar in Mol auto's verkocht, riskeert 1 jaar cel. Een koper van een gestolen en omgekatte Corvette hangt dezelfde celstraf boven het hoofd. Volgens het openbare ministerie is er sprake van een vereniging.

Alle beklaagden vragen de vrijspraak. Het vonnis volgt op 4 mei. (belga)