U bent hier

Voor het eerst in de geschiedenis zit een dierenpartij in een parlement : Victoria Austraet (7)

Nationaal | Vlaanderen
27.05.2019 - 16.04u
Door: Herman Gezelle

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest konden gisteren niet alleen PS en Ecolo hun overwinning vieren, ook voor de kleintjes was het feest. Zowel de burgerbeweging Agora als de unitaire partij DierAnimal, die beide voor het eerst opkwamen, kon een zetel verzilveren.

In Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn DierAnimal en Agora voortaan even groot als PVDA, CD&V en Vlaams Belang. Alle hebben één zetel.

Dierenpartij

Victoria Austraet (foto)  zal de komende legislatuur met haar 1385 voorkeurstemmen voor DierAnimal zetelen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ze haalde in Brussel via de Nederlandstalige taalgroep 1 procent, via de Franstaligen 1,3 procent, maar het is dankzij de lijstverbinding aan de PTB dat de overgebleven zetel naar DierAnimal ging.

Euforie troef bij vicevoorzitter Peter Verhaegen: ‘Voor het eerst in de Belgische geschiedenis zit er een dierenpartij in een parlement. Dit hadden we als jonge, nieuwe partij niet zien aankomen. We zijn de grootsten van de kleintjes.’

DierAnimal haalde niet enkel in Brussel stemmen. De partij kwam zowel op Vlaams, Federaal als Europees niveau op en scoorde bijna overal om en bij de een procent.

‘Die procentpuntjes halen we bij  mensen van verschillende politieke stromingen, omdat dierenwelzijn nu eenmaal over de klassieke partijlijnen heen gaat. We hebben nog geen analyse gemaakt waar de stemmen precies vandaan komen,’ vertelt Verhaegen, ‘maar ik denk dat we op alle niveau  heel wat Groen-stemmers hebben aangetrokken. Nog meer dan zij vertegenwoordigen wij natuur, dier en alles wat leeft.’ (ds-belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto