U bent hier

'Voor het tweede jaar op rij minder sluikstorten in Geel'

Geel
25.11.2021 - 08.19u
Door: Herman Gezelle

Van 29 september tot 14 oktober vond de jaarlijkse 'Week van de Handhaving' plaats, een campagne die sluikstort en zwerfvuil onder de aandacht brengt.

Voor het tweede jaar op rij is het aantal sluikstorten gedaald. In 2020 stelde lokaal bestuur Geel 576 sluikstorten vast tijdens Week van de Handhaving, in 2021 waren dat er 453. 'De stad blijft de juiste richting uitgaan in de bestrijding van sluikstorten.

Zwerfvuil en sluikstorten kost de overheid handenvol geld en laat een serieuze impact na op het milieu. De stad neemt een gebrek aan 'netheid en orde' waar als een van de drie belangrijkste bedreigingen van de leefbaarheid in Geel; de actie kent dus een groot draagvlak.

Op initiatief van Mooimakers.be schonk de stad tijdens de Week van de Handhaving verhoogde aandacht aan sluikstort en zwerfvuil. Deze actie had als doel om sluikstort nauwgezet in kaart te brengen en een nulmeting te vormen voor toekomstige repressieve acties.

Opnieuw minder sluikstorten in vuilnisbakken en containers van kerkhoven, maar meer in grachten en bermen

Dit jaar is er opnieuw een daling van het aantal sluikstorten en dit zowel in straatvuilnisbakken, als in de containers van de begraafplaatsen. In vergelijking met vorig jaar (407 getelde sluikstorten in straatvuilnisbakken binnen en buiten het centrum) is er in 2021 een sterke daling vastgesteld.

Zo zijn er dit jaar 257 sluikstorten in straatvuilnisbakken gevonden. Ook het aantal vastgestelde sluikstorten in containers van de kerkhoven is met meer dan de helft verminderd (15).

Vorig jaar lag dat aandeel nog op 34. Helaas stelden de gemeenschapswachten dit jaar tijdens de Week van de Handhaving meer sluikstorten in grachten en bermen (181) vast dan vorig jaar (135).

In 2019 lag het totaal aantal sluikstorten vastgesteld tijdens Week van de Handhaving op 985. In 2020 was dat 576. Dat is bijna de helft minder in vergelijking met het jaar ervoor. Dit jaar was er opnieuw een daling van het totaal aantal sluikstorten. Tijdens de Week van de Handhaving van 2021 stelden de gemeenschapswachten 453 sluikstorten vast.

15 bestuurlijke verslagen

De actie leidde tot 15 bestuurlijke verslagen in het kader van het Gemeentelijk Administratief Sanctierecht (GAS). Die verslagen worden opgemaakt door een gemeenschapswacht-vaststeller. Ze kunnen aanleiding geven tot GAS-boetes wanneer zij over voldoende aanwijzingen beschikken naar een mogelijke verdachte toe.

Hou jij de stad mee proper?

Overvolle vuilbakken, rondzwervend vuil, sigarettenpeuken, wildplassers of hondenpoep passen niet thuis in het straatbeeld van een barmhartige stede.

Voorkom dus een 'vuile boete' door deze tips:
• Straatvuilnisbakken gebruik je enkel voor verpakkingen van zaken die je op straat hebt geconsumeerd. Deponeer hier geen ander afval.
• Dump een zakje met hondenpoep niet in de omgeving maar in een straatvuilnisbak of een van onze speciale hondenpoepbakken.
• Hou je sigarettenpeuken bij je tot je een vuilbak ziet, gooi ze nooit op straat of in de goot.
• Plas niet zomaar wanneer de nood het hoogst is – er is hoogstwaarschijnlijk een openbaar toilet in de buurt...'

imageMeer nieuws

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag

Kempen regio | Neteland 04.12.2021 - 22.46u reading time3min

3 Amateur B

Cathy Berx : 'Verbod op indoor-evenementen van +3.500 mensen in provincie Antwerpen met onmiddellijke ingang'

Cathy Berx : 'Verbod op indoor-evenementen van +3.500 mensen in provincie Antwerpen met onmiddellijke ingang'
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 03.12.2021 - 15.35u

Studio 100 Sportpaleis weekend gaat niet door

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 03.12.2021 - 15.33u

Overlegcomité neemt extra maatregelen: dit is er beslist - LIVE

Overlegcomité neemt extra maatregelen: dit is er beslist - LIVE
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 03.12.2021 - 14.01u

De Lijn : ' Vakbondsactie 6 december: de alternatieve dienstverlening is beschikbaar'

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 03.12.2021 - 09.54u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto