U bent hier

Voor Molse gehuchten: tot 100.000 euro subsidie voor investering gemeenschapshuis

Mol
27.08.2020 - 17.22u
Door: Lex Verellen

Gemeenschapshuizen – waaronder bijvoorbeeld parochiezalen - die willen investeren in de uitbouw van hun infrastructuur, kunnen rekenen op financiële ondersteuning van het gemeentebestuur.

Sinds dit jaar bestaat hiervoor een specifiek subsidiereglement. De subsidie bedraagt 50% van de investering, met een maximum van 100.000 euro.

Met dit subsidiereglement erkent het gemeentebestuur het belang van deze gemeenschapshuizen voor het lokale dorpsleven in onze gehuchten. Om in 2021 van de nieuwe subsidie te kunnen genieten, moet het aanvraagdossier voor 1 oktober ingediend worden.

Mol telt twaalf verschillende gehuchten, wat typerend is voor Mol. Elk gehucht heeft een eigen rijk dorpsleven, waarbij een gemeenschapshuis – vaak een parochiezaal – een centrale rol speelt.

Deze gemeenschapshuizen brengen inwoners samen en vormen de thuisbasis voor talrijke verenigingen. Verschillende gemeenschapshuizen beschikken bijvoorbeeld over een multifunctioneel zaaltje dat zowel gebruikt wordt door de lokale theatervereniging als voor een plaatselijk eetfestijn.

Knellend schoentje

Het dagelijks beheer van deze gemeenschapshuizen gebeurt in de meeste gevallen door vrijwilligers. Naast het dagelijkse onderhoud vereist dergelijke infrastructuur op geregelde tijdstippen ook de nodige investeringen, onder andere in duurzaamheid en energie. Dergelijke gevallen verdienen zich door de energiebesparing op termijn dikwijls terug.

We spreken hier evenwel over grote investeringen die in vele gevallen niet of heel moeizaam kunnen gefinancierd worden vanuit een zelf opgebouwde spaarpot of met zware leningen. En daar knelt jammer genoeg vaak het schoentje.

Voorwaarden

Het nieuwe gemeentelijke infrastructuurfonds biedt onze gemeenschapshuizen een nieuw toekomstperspectief en geeft hen de mogelijkheid om de noodzakelijke toekomstgerichte investeringen uit te voeren. Uiteraard gelden er hiervoor een aantal voorwaarden. We vermelden de belangrijkste:

ü Zo gaat het uitsluitend om duurzame en structurele investeringen van minimaal 10.000 euro.

ü Het gemeenschapshuis moet al minimaal 5 jaar bestaan en openstaan voor alle verenigingen uit het gehucht.

ü Daarnaast moet de bestaande infrastructuur minimaal beschikken over een polyvalente zaal, keuken, sanitair en een vergaderruimte.

ü De aanvraag moet ondersteund worden door minimaal vier verenigingen die de infrastructuur op regelmatige basis gebruiken.

Hoe en wanneer aanvragen?

Gemeenschapshuizen die op het infrastructuurfonds beroep willen doen, dienen een aanvraagdossier in bij het college van burgemeester en schepenen. Om een subsidie te bekomen voor 2021 moet het dossier voor 1 oktober ingediend zijn.

De aanvraag wordt vervolgens op ambtelijk niveau besproken en beoordeeld. Het college van burgemeester en schepenen neemt de finale beslissing. Meer informatie over de voorwaarden voor de subsidie en het aanvraagdossier vind je via www.gemeentemol.be/infrastructuurfondsgemeenschapshuizen.

Meer info: dienst financiën, 014 33 09 29, financien@gemeentemol.be

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto