Gemeenschapshuizen – waaronder bijvoorbeeld parochiezalen - die willen investeren in de uitbouw van hun infrastructuur, kunnen rekenen op financiële ondersteuning van het gemeentebestuur.
Sinds dit jaar bestaat hiervoor een specifiek subsidiereglement. De subsidie bedraagt 50% van de investering, met een maximum van 100.000 euro.
Met dit subsidiereglement erkent het gemeentebestuur het belang van deze gemeenschapshuizen voor het lokale dorpsleven in onze gehuchten. Om in 2021 van de nieuwe subsidie te kunnen genieten, moet het aanvraagdossier voor 1 oktober ingediend worden.
Mol telt twaalf verschillende gehuchten, wat typerend is voor Mol. Elk gehucht heeft een eigen rijk dorpsleven, waarbij een gemeenschapshuis – vaak een parochiezaal – een centrale rol speelt.
Deze gemeenschapshuizen brengen inwoners samen en vormen de thuisbasis voor talrijke verenigingen. Verschillende gemeenschapshuizen beschikken bijvoorbeeld over een multifunctioneel zaaltje dat zowel gebruikt wordt door de lokale theatervereniging als voor een plaatselijk eetfestijn.
Knellend schoentje
Het dagelijks beheer van deze gemeenschapshuizen gebeurt in de meeste gevallen door vrijwilligers. Naast het dagelijkse onderhoud vereist dergelijke infrastructuur op geregelde tijdstippen ook de nodige investeringen, onder andere in duurzaamheid en energie. Dergelijke gevallen verdienen zich door de energiebesparing op termijn dikwijls terug.
We spreken hier evenwel over grote investeringen die in vele gevallen niet of heel moeizaam kunnen gefinancierd worden vanuit een zelf opgebouwde spaarpot of met zware leningen. En daar knelt jammer genoeg vaak het schoentje.
Voorwaarden
Het nieuwe gemeentelijke infrastructuurfonds biedt onze gemeenschapshuizen een nieuw toekomstperspectief en geeft hen de mogelijkheid om de noodzakelijke toekomstgerichte investeringen uit te voeren. Uiteraard gelden er hiervoor een aantal voorwaarden. We vermelden de belangrijkste:
ü Zo gaat het uitsluitend om duurzame en structurele investeringen van minimaal 10.000 euro.
ü Het gemeenschapshuis moet al minimaal 5 jaar bestaan en openstaan voor alle verenigingen uit het gehucht.
ü Daarnaast moet de bestaande infrastructuur minimaal beschikken over een polyvalente zaal, keuken, sanitair en een vergaderruimte.
ü De aanvraag moet ondersteund worden door minimaal vier verenigingen die de infrastructuur op regelmatige basis gebruiken.
Hoe en wanneer aanvragen?
Gemeenschapshuizen die op het infrastructuurfonds beroep willen doen, dienen een aanvraagdossier in bij het college van burgemeester en schepenen. Om een subsidie te bekomen voor 2021 moet het dossier voor 1 oktober ingediend zijn.
De aanvraag wordt vervolgens op ambtelijk niveau besproken en beoordeeld. Het college van burgemeester en schepenen neemt de finale beslissing. Meer informatie over de voorwaarden voor de subsidie en het aanvraagdossier vind je via www.gemeentemol.be/infrastructuurfondsgemeenschapshuizen.
Meer info: dienst financiën, 014 33 09 29, financien@gemeentemol.be
Vandaag werd het rioleringsproject in Pulsebaan, Beulk en Den Hert voorlopig opgeleverd. Het gemeentebestuur heeft er in samenwerking met Fluvius een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd.
Van deze werken is gebruikt gemaakt om een tweede fase van het Wensbeeld Wechelderzande te realiseren: de omvorming van het historische pleintje aan Den Hert tot een buurtplek waar het veilig wandelen en fietsen is. Met de oplevering is deze tweede fase afgerond.
De raad van bestuur en directie van AZ Turnhout verwelkomen Goedele Beckers als nieuwe medisch directeur. Ze start op 15 januari in AZ Turnhout waar ze het medisch departement zal leiden.
Dr. Beckers zal ook een belangrijk aandeel hebben in de samenwerking tussen de ziekenhuizen van het Ziekenhuisnetwerk Kempen.
De rechtbank in Antwerpen heeft voormalig N-VA-politicus Mats Geismar (25) schuldig bevonden aan de aanranding en verkrachting van twee jonge vrouwen uit zijn vriendenkring. Hij kreeg een celstraf van drie jaar.
De zaak tegen Geismar, die gold als een politiek talent van de lokale N-VA-afdeling in Schilde, ging aan het rollen toen een van de vrouwen, M., een klacht indiende. (rb) Foto rr/.
Zes op de tien ondernemingen in Mechelen en Kempen draaien nog altijd minder omzet dan vóór corona. Maar het gemiddelde omzetverlies daalt wel in een maand tijd van 13 naar 9 procent.
Dat blijkt uit de nieuwste bevraging van Voka – KvK Mechelen-Kempen bij 100 bedrijven. "Dit is een voorzichtig herstel. Nog altijd de helft van de bedrijven geeft aan dat ze ook in 2022 omzetverlies gaan hebben.
De Vlaamse regering gaat eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter een eenmalige compensatiepremie geven, nu het Grondwettelijk Hof de voordelige regeling rond de terugdraaiende elektriciteitsmeter heeft vernietigd.
Dat vonnis raakt de komende jaren honderdduizenden mensen in hun portemonnee.
Die gezinnen krijgen dit jaar nog een eenmalige financiële compensatie die overeenkomt met een rendement van 5 procent, zo laat Vlaams minister van Energie Demir weten.
De stoelendans bij N-VA Herentals blijft duren. Eva Kerkhofs moet na 2 jaar een stap terugzetten om 'gezondheidsredenen'. Fractievoorzitter Jennis Wagemans moet als directeur van basisschool De Wegwijzer in Morkhoven ontslag nemen omdat z'n job met een politiek mandaat wettelijk onverenigbaar is.
Marnix Verheyen en Marcel De Cuyper komen in de raad. Verheyen is onderhoudscoördinator bij Henco. Hij behaalde 297 stemmen bij de verkiezingen in 2018.
Zoals verwacht is de Nederlandse regering gevallen. Premier Mark Rutte heeft het ontslag van zijn regering aangeboden aan koning Willem-Alexander. Dat heeft de premier gezegd tijdens een persconferentie.
De zogenoemde "toeslagenaffaire", waarbij hoge ambtenaren zonder reden de premies voor kinderopvang van 26.000 gezinnen hadden geschrapt, deed het kabinet in zijn voegen kraken.
Over twee maanden zouden er hoe dan ook verkiezingen zijn gekomen. (VRTNWS)
Walter Roelants heeft de Dakar rally uitgereden. Hij is met zijn 60 jaar de oudste Belgische motard die ooit de Dakar uitreed, goed voor een Belgisch record dus.
Het was een uiterst zware wedstrijd. Van de 101 gestarte motards zijn er nog 60 in koers en ook voor de Grobbendonkenaar was het echt knokken om de eindmeet te halen.
Maar hij haalde zijn motivatie elke dag weer uit het project To Walk Again waarvoor hij zich liet sponsoren.
17 horecazaken uit Vorselaar hebben samen het project 'Vorselaarse hapjes in een box' georganiseerd. 'Een paar dagen na de bekendmaking zijn er al zo'n 500 bestellingen binnen gelopen en moeten we voor enkele opties al het bordje volzet ophangen', zegt Jolien Laenen 'De Wingerd'.
Het project is ontstaan in de schoot van de lokale werkgroep Horeca. 'Uitsluitend voor inwoners van Vorselaar, voor logistieke redenen.'
Al maandenlang wordt er geen noot muziek door hun luidsprekers gejaagd, maar vele duizenden café-uitbaters, restauranthouders, fitnesszaken en kappers krijgen wel een factuur van Unisono, het vroegere Sabam in de bus.
Het kan bij vele uitbaters maar op heel weinig begrip rekenen. 'Waanzin', klinkt het.
Voor heel wat zelfstandige ondernemers, vooral de horeca en niet-medische contactberoepen, valt die factuur die ze sinds enkele dagen in de bus vinden dit jaar extra zwaar.