Na Bel en Larum, strandt Voorbeeldig Geel in Winkelomheide. Je ontdekt er foto- en videomateriaal (meer dan 1500 beelden!) van Winkelomheide over de eeuwen heen. De carnavalstoet zal zeker niet ontbreken, maar ook schoolfoto's, sportactiviteiten en verenigingen zie je passeren in de beeldencaravaan.

Voorbeeldig Geel vindt plaats in het ontmoetingscentrum van Winkelomheide op zaterdag 10 en zondag 11 februari, telkens van 10 tot 18 u. Met op vrijdag een uniek extraatje: de filmvertoning van de Sint-Dimpnaommegang in 1975.

Voorbeeldig Geel is een project van het stadsarchief in samenwerking met Karel Swolfs. Het project is ondertussen aan zijn derde editie toe. Het beeldmateriaal dat je te zien krijgt, komt deels uit de foto- en videocollectie van het stadsarchief. Maar vooral een inzamelactie van de verenigingen en inwoners van Winkelomheide leverde veel materiaal op.

Zo bezorgde carnavalsvereniging de Heiknuiters haar volledige archief aan het stadsarchief om het daar in ideale omstandigheden te bewaren voor de toekomst. Bovendien kan je op vrijdag 9 februari om 19 uur genieten van de unieke filmvertoning van de Sint-Dimpnaommegang van 1975.

Jouw hulp nodig

Als bezoeker is het niet alleen leuk om ondergedompeld te worden in het leven van destijds, het stadsarchief vraagt ook jouw hulp bij het beschrijven van de foto's. Herken je iemand of weet je nog iets over de activiteit, was je zelf ooit lid van de vereniging of weet je uit welke tijd de foto ongeveer dateert? Alle informatie is welkom! Nadien worden alle gegevens verwerkt en kan je alle beelden met de beschrijving terugvinden op www.erfgoedbankgeel.be.

Voor Voorbeeldig Geel Winkelomheide mag je volgende onderwerpen zeker verwachten: carnaval (vanaf de jaren '60), Landelijke Gilde (vanaf jaren '70), school en schooluitstappen (met een leuke collectie oude klasfoto's), scouts (met foto's van de bouw en opening van de lokalen en kampbelevingen), wielrennen, voetbal, straatbeelden en luchtfoto's van Winkelomheide.

Daarnaast zie je filmfragmenten uit de inhuldiging van de visvijver van het OPZ aan Steenbergen (1955), een carnavalstoet uit 1981 en een film van de St.-Aloysiusscouts anno 1992.

Unieke filmvertoning

De editie in Winkelomheide heeft bovendien een extraatje op vrijdagavond 9 februari. Je kan dan kijken naar een unieke filmvertoning van de Sint-Dimpnaommegang in 1975. Het beeldmateriaal werd enkel in 1975 vertoond. De filmrol werd daarna veilig weggestoken, niet meer bovengehaald en bijna vergeten. Tot nu: Karel Swolfs en de vereniging De Hei Leeft en Feest besloten het materiaal te laten digitaliseren.

Je kan de fantastische beelden van de ommegang bekijken, met in de hoofdrol de verenigingen van Winkelomheide. De zilveren reliekkast, of hét schrijn, van de Heilige Dimpna wordt gedragen door een delegatie uit Winkelomheide. De film is het werk van Fons Vanderlinden, destijds optieker aan de Diestseweg.

Zijn zoon Patrick, inwoner van Winkelomheide, zorgde voor de montage en het geluid. Mieke Matthys, eveneens uit de Hei, sprak samen met Paul Hens de film in. Het beeldmateriaal is herwerkt tot een montage van 45 minuten. De film wordt vertoond in het ontmoetingscentrum van Winkelomheide. De deuren gaan open om 19 u, de vertoning zelf start om 19.30 u.

Toekomstplannen

Elk jaar landt Voorbeeldig Geel in twee deeldorpen. De volgende editie vindt plaats in september 2018, in Oosterlo.
Heb je nog materiaal liggen over een van de Geelse gehuchten? Dan kan je steeds contact opnemen met het stadsarchief of met Karel Swolfs (karel.swolfs@telenet.be).