Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Voorbereidingen heraanleg Turnhoutsebaan Mol met Kapellestraat en Postelarenweg vanaf 28 augustus

Het vernieuwen van de nutsleidingen voor de heraanleg van de kruispunten Turnhoutsebaan in Mol  met Kapellestraat en Postelarenweg start op maandag 28 augustus.

Aansluitend, begin 2024, is de effectieve heraanleg van beide kruispunten voorzien. Hiermee wil het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de verkeersveiligheid en doorstroming op en rond de kruispunten verbeteren voor alle weggebruikers.

AWV legt in samenwerking met de gemeente Mol de kruispunten van de Turnhoutsebaan (N18) met de Kapellestraat en de Postelarenweg opnieuw aan. Er komen verkeerslichten, veilige oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers, vrijliggende fietspaden en nieuwe bushaltes.

Voor die heraanleg start, vernieuwen de nutsbedrijven de nodige kabels en leidingen vanaf maandag 28 augustus tot het einde van dit jaar. In het voorjaar van 2024 beginnen de wegenwerken die ongeveer 4,5 maanden zullen duren.

Nutswerken in drie fases

Na het bouwrijp maken van de zone, starten de nutswerken eerst in een deel van de Postelarenweg tot en met het kruispunt Postelarenweg met Bossestraat. Hiervoor wordt het volledige kruispunt van de Postelarenweg met de Bossestraat afgesloten tot aan de Turnhoutsebaan.

Fietsers hebben voldoende veilige alternatieven van en naar Achterbos via de Turnhoutsebaan. Auto’s en plaatselijk vrachtverkeer rijden in beide richtingen om via de Postelarenweg, Sint-Apollonialaan en Keirlandse Zillen. Deze eerste fase met relatief beperkte hinder duurt een drietal weken. 

Daarna werkt de aannemer van de nutsbedrijven op de Turnhoutsebaan aan de kant van de Kapellestraat tussen de Postelarenweg en de Violettenstraat. De Kapellestraat en Violettenstraat zullen doodlopen op de N18.

Fietsers volgen een omleiding in beide richtingen via de achterliggende straten en kunnen wel nog door in de Violettenstraat. Op de Turnhoutsebaan tussen de zijstraten Bossestraat en Bossestraat kan lokaal verkeer enkel richting Dessel rijden. Plaatselijk verkeer richting het centrum van Mol rijdt via de Bossestraat die tijdelijk als eenrichtingsstraat wordt ingericht voor gemotoriseerd verkeer. Deze tweede fase duurt zo’n zestal weken.

De laatste nutswerken zijn aan de kant van de Postelarenweg vanaf de Violettenstraat tot aan de Postelarenweg.

De derde fase duurt een achttal weken. Ook de Postelarenweg zal dan doodlopen op de N18. De Kapellenstraat gaat wel opnieuw open. Fietsers richting Dessel kunnen dan via de Turnhoutsebaan rijden.

Omgekeerd naar het centrum blijft de fietsomleiding via de achterliggende straten gelden. Verkeer op de Turnhoutsebaan tussen de Bossestraat en de Bossestraat blijft in deze fase enkel naar Dessel mogelijk. Omgekeerd neemt lokaal verkeer naar het centrum nog steeds de Bossestraat.

Doorgaand verkeer richting de Zuiderring naar Geel of Lommel of naar een van de gehuchten van Mol, moet de aangewezen routes volgen vanaf het kruispunt Sluis met Achterbos. Enkel bestemmingsverkeer kan doorrijden naar het centrum van Mol.

Heraanleg kruispuntencomplex vanaf januari 2024

Als alles volgens de vooropgestelde planning verloopt, begint AWV in januari 2024 met de heraanleg van beide kruispunten. Er zullen dan gelijkaardige verkeersmaatregelen gelden. De timing en fasering daarvoor worden rond de jaarwisseling  gecommuniceerd. De werkzaamheden nemen vermoedelijk 4,5 maanden in beslag en worden opgedeeld in twee grote fases. 

Deel dit artikel