De lokale besturen zoals gemeenten, OCMW’s en politiezones worden geconfronteerd met een nijpend probleem, nl. de financiering van de pensioenen voor hun ambtenaren.  

Campinia Academica nodigt op donderdag 20 maart om 20 uur de heer Mark Suykens uit om over deze problematiek een lezing te geven. Deze lezing gaat door in HET WIJNHUIS, Stationsstraat 56 te Geel.

Mark Suykens, licentiaat Rechten van de Universiteit Antwerpen, was 13 jaar lang stafmedewerker bij de Stichting Lodewijk de Raet voor projecten inzake jeugdbeleid, communicatiebeleid, politieke en maatschappelijke vorming. Sinds 1992 werkte hij als adviseur bij de Vereniging van Belgische Steden en Gemeente. Sinds september 1996 is hij directeur van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en heden is hij algemeen directeur van deze vereniging. Hij is ook de auteur van diverse boeken en artikels over gemeentebeleid.

In zijn uiteenzetting zal de spreker de problematiek van de pensioenen bij de lokale besturen behandelen. Door vergrijzing is er meer geld nodig om de pensioenen te kunnen betalen. Onderscheid dient hierbij gemaakt te worden tussen de vast benoemde personeelsleden en de contractuele personeelsleden. Voor de pensioenen van vast benoemden is met de wet van 21 oktober 2011 de financiering van de ambtenarenpensioenen grondig bijgestuurd, maar de kostprijs hiervan is zeer hoog voor de lokale besturen.

Voor de contractuele personeelsleden, bestaat de tendens om contractanten en statutairen zoveel mogelijk gelijk te schakelen. Niet alleen qua vakantiegeld, derde weddeschaal en bevorderingskansen, maar ook wat betreft de pensioenen. Dit brengt vragen mee over het pensioen. Contractuele medewerkers krijgen nu een pensioen op basis van de regeling in de privésector, die echter erg laag is. Gemiddeld bedraagt een werknemerspensioen in België 43 % van het laatste loon en is daarmee één van de laagste in Europa.

De  sociale partners beschouwen de kloof tussen het voordeliger ambtenarenpensioen voor de statutair aangestelde personeelsleden en het werknemerspensioen voor de contractuele medewerkers als onrechtvaardig. In het sectoraal akkoord van 2008-2013 werd dan ook afgesproken tussen de werkgeversvertegenwoordigers, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, de Vereniging van Vlaamse Provincies samen met de Vlaamse Overheid en één vakorganisatie, om vanaf de streefdatum 1 januari 2010 een tweede pensioenpijler door middel van een aanvullend pensioen, op te starten.

Voor leden van Campinia Academica is de toegang gratis, niet-leden betalen een bijdrage van 8 €.