'Ook na meer dan 75 jaar zijn het verloop en de gevolgen van WOII nooit ver weg uit de publieke belangstelling. Vooral collaboratie en verzet blijven delicate en soms emotioneel erg beladen onderwerpen.

Zoals dat gaat met herinneringen en kennis uit overlevering en "van horen zeggen" is de beeldvorming die daardoor ontstaat soms ver van correct. Daarom nodigde de heemkundige kring Norbert de Vrijter van Lille een wetenschapper uit om ons hierover beter te informeren.

Koen Aerts is historicus en werkzaam aan de Universiteit Gent.

Hij schreef een doctoraat over de naoorlogse bestraffing van de collaborateurs. Hij maakte eerder ook een verhandeling over de 242 terechtgestelden.
Als kind werd Koen Aerts al 'ondergedompeld' in verhalen over de oorlog, collaboratie en verzet omdat zijn grootmoeder erkend gewapend verzetsstrijder was bij het Kempisch Legioen. Zo groeide zijn interesse voor de Tweede Wereldoorlog.

Vandaag is hij vooral bekend van de Canvas-reeks "Kinderen van de collaboratie" en het vervolg "Kinderen van het verzet". Hij werkte ook mee aan de RTBF-docureeks "Enfants de la collaboration".

Dhr. Aerts is dus de geknipte man om ons in te wijden in de recente wetenschappelijke inzichten omtrent collaboratie en verzet.

Daarvoor kom je naar de bibliotheek van Lille op:
donderdag 18 november om 19.30u - Kerkstraat 22b.
Toegang is gratis, je moet wel aanmelden: 014/88.19.20 of bibliotheek@lille.be