'In mei 1940 importeert het Duitse leger in ons land een terroristisch regime. Dit terroristisch regime werd rechtgehouden door de Wehrmacht, Gestapo, Sicherheitsdienst, hun betaalde verklikkers, collaborerende milities zoals de Vlaamse Wacht, Wachtbrigade, tot de Waffen- SS en hun jeugdbewegingen, niet-verkozen oorlogsburgemeesters.

Met als ultiem argument folterkamers, concentratiekampen en executieoorden. Op de vesten in Lier vindt men een gedenkplaat met de namen van aanzienlijk meer dan honderd politieke gevangenen, van wie er een aanzienlijk aantal niet terugkeerden.

Wie dit regime niet aanvaardt restte onderdanigheid, dan wel rebellie en verzet.
Het georganiseerde verzet tegen de "Nieuwe Orde" is het grootste burgerinitiatief uit onze geschiedenis. Het is vrijwilligerswerk, amateurswerk. Zeker het duurst betaalde, niet het minst in mensenlevens.

Aan de hand van meerdere casussen uit onze regio toont historicus Ward ADRIAENS, ere-directeur/curator Kazerne Dossin (Mechelen) aan dat het georganiseerde verzet wel degelijk loonde en zijn doelstelling : het daadwerkelijk ondersteunen van de oorlogsinspanning van de gealliëerden waar maakte.

Na de voordracht kan u uiteraard in discussie treden met de spreker en de andere deelnemers of het geleverde gigantische offer de moeite waard was en zijn doelstellingen bereikte.

Of verzet wel degelijk loonde en een beduidende rol speelde in de eindoverwinning op de "Nieuwe Orde". Ward ADRIAENS publiceerde onder meer over de "Witte Brigade Fidelio sector 26 Lier" en het verzet in de "geuzengemeenten" Heist-op-den-Berg ("Partisanenkorps 037") en Boortmeerbeek ("Partizaan Storm").

Maandag 21 maart - 20u in STADSSCHOUWBURG VREDEBERG, Vredebergstraat 12-14  LIER.

Toegang:5 euro / 3 euro leden, jongeren -(25 jr,) Uitpas Kansentarief andere
gemeenten/ 1 euro UitPas Kansentarief stad Lier.

Verplicht inschrijven voor wie zeker wil zijn van een zitje.
Informatie en inschrijvingen:  hvv.vrijdenkendlier@telenet.be of tel. 03 480 89 23 of 0495 431 429 upv.kernlier@upv.namehuis van de Mens