Zondag opende de stad Geel het nieuwe speelbos in het voormalig militair domein Kievermont. Geelse kinderen en jongeren kunnen vanaf nu dus niet alleen terecht op één van de vele speelpleintjes in de stad maar ook in een heus speelbos. Naast de spelactiviteiten wil de stad ook aandacht besteden aan het educatieve aspect.

In 2012 keurden de stad Geel en de provincie Antwerpen een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan goed voor het militair domein Kievermont langs de Retieseweg. Het domein bleef eigendom van het Ministerie van Defensie maar een deel van het gebied, ruim zes hectare, werd bestemd als speelbos.

Trage verbinding via oude spoorweg
In aanloop naar de feestelijke opening konden geïnteresseerden meewandelen van de Markt in het centrum naar het speelbos en dat via zoveel mogelijk trage verbindingen. Tijdens de Dag van de Trage Weg 2014 staken Gelenaren nog een handje toe bij de eerste voorbereidingswerken voor het speelbos door de oude spoorwegbedding vrij te maken van beplanting.

De spoorwegbedding werd intussen half verhard zodat het een trage verbinding naar het bos kan zijn, toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

Mening van kinderen
De voorbije maanden konden de jongste Gelenaren hun mening kwijt over de invulling van het speelbos. De deelnemers aan de kindergemeenteraad bepaalden wat ze leuk vonden en de jeugdraad boog zich over het toegankelijkheidsreglement. Studiebureau Landmax werkte de ideeën verder uit.

De studenten van Thomas More, richting professionele bachelor bouw, kregen de opdracht om een aantal speelse elementen in het bos te voorzien. Ze maakten er een avontuurlijk geheel van met een uitdagend parcours en twee kampen. Omdat enkele infrastructuren uit de legertijd behouden werden, blijft de militaire sfeer van vroeger een beetje over het bos dwalen.

De bedoeling van het speelbos is dat kinderen in de hele speelzone kunnen spelen en gebruik maken van de materialen die ze er vinden om bijvoorbeeld een kamp mee te bouwen.

Educatief project
Naast het spelelement is er ook ruimte voor 'spelend leren'. Bezoekende kinderen en ouders krijgen informatie over het reilen en zeilen van het Engels Kamp vroeger. En er is aandacht voor de rode bosmier die in het speelbos Engels Kamp enkele nesten heeft. Mieren zijn misschien niet de gezelligste diertjes maar de rode bosmier is beschermd en daar moeten ook bezoekers rekening mee houden.

Wandelaars en voetgangers kunnen het speelbos bereiken via Nieuwland en de oude spoorweg. Met de auto bereik je de hoofdtoegang via de Retieseweg waar een echte Leopardtank je de weg wijst.

Foto's :  De gezamenlijke wandeling van de Markt via de trage wegen naar het speelbos, van de opening zelf waarbij schepenen Nadine Laeremans en Bart Julliams de aanwezigen toespreken en burgemeester Vera Celis die het lint doorknipt.