Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Voorontwerp sportsite Mol Donk : bekijk volledige presentatie

Bekijk online de presentatie die maandagavond werd gepresenteerd op een infoavond over de toekomst van de sportsite Donk. Tijdens deze avond gaven experts van studiebureau Tractebel toelichting over de asbestsanering, de herinrichting van de sportsite en de volgende stappen in dit complexe dossier.

In september keurde de gemeenteraad het voorontwerp van de toekomstplannen goed, eerder dit jaar gaf OVAM groen licht voor het bodemsaneringsproject. Als alles verloopt zoals voorzien, starten de werken in de loop van 2026 én moeten de nieuwe sportvelden klaar zijn in 2027.

De goedkeuring van het voorontwerp door de gemeenteraad en het groen licht van OVAM markeren belangrijke stappen in de uitvoering van het masterplan voor de sportsite Donk. Samen met studiebureau Tractebel en de sportclubs hebben we dit plan verder uitgewerkt tot een technisch sluitend voorontwerp. Bij de bodemsanering houden we rekening met de toekomstige inrichting van het terrein, waarbij we streven naar een win-win voor alle sportclubs.

 

Wat houden de plannen in?

Het sanerings- en herinrichtingsproject aan de Boeretangsedreef en de Emiel Becquartlaan heeft impact op alle sportclubs. Concreet betekent dit:

  • Hockey Club Inter Mol krijgt de kans om een nieuw clubgebouw te realiseren met twee hockeyterreinen, op de plek van het huidige voetbalveld van Donk Sport. De kantine van Donk Sport verdwijnt.
  • Voetbalclub Donk Sport verhuist naar het huidige B-terrein van KFC Mol aan de Boeretangsedreef. Dit terrein wordt opgehoogd om wateroverlast te voorkomen. Daarnaast komt er een nieuwe kantine met kleedkamers.
  • Molse Ruiterclub krijgt een nieuwe eb- en vloedpiste, een oefenterrein en een nieuw clubhuis, dat kostenbesparend wordt opgetrokken naast de nieuwe infrastructuur van Donk Sport.
  • KFC Mol behoudt het huidige A-terrein, maar stelt het B-terrein ter beschikking van Donk Sport. In ruil krijgt KFC Mol een nieuw kunstgrasveld en vier aanpalende duiveltjesvelden, eveneens op kunstgras. Deze velden vragen weinig onderhoud en kunnen intensief worden gebruikt.
  • Er komt een centrale parking die door alle clubs wordt gedeeld.
  • De verdere inrichting van de site houdt rekening met waterbuffering en groenvoorzieningen.

 

Hoe verloopt het proces verder?

Het goedgekeurde voorontwerp vormt de basis voor de technische detailplannen, waaronder de landschappelijke inrichting (parking, groenvoorzieningen, paden, omheiningen), de waterhuishouding en de sportinfrastructuur (terreinen en gebouwen). Daarnaast moet een aanvraag voor de omgevingsvergunning worden ingediend. Vervolgens worden bestekken opgesteld met een technische beschrijving van alle uit te voeren werken. Hierbij houden we rekening met een gefaseerde uitvoering om de continuïteit van de sportactiviteiten zoveel mogelijk te waarborgen.

Om al deze taken op te nemen loopt momenteel een aanbestedingsprocedure voor het aanstellen van een gespecialiseerd studiebureau. We hopen dit bureau eind 2024 – begin 2025 aan te stellen. 2025 staat dan in het teken van het technisch verder uitwerken van het dossier en het bekomen van een omgevingsvergunning, zodat de werken in de loop van 2026 kunnen starten. De sportterreinen moeten eind 2027 klaar zijn.

 

Waarom dit project?

Het sanerings- en herinrichtingsproject is noodzakelijk vanwege de wettelijke verplichting om de historische asbestverontreiniging aan te pakken. We streven naar maximale subsidies voor de realisatie van de sportinfrastructuur vanuit de Vlaamse overheid. Het huidige bestuur zet de nodige stappen om het project binnen de komende legislatuur te realiseren, met oog op een efficiënte uitvoering en optimaal gebruik van de sportterreinen.

Deel dit artikel