Woensdag werd het Mollenhof in Poederlee de historische kledij van de Ommegang van de Hegge 2012 voorgesteld. Burgemeester Diels van Lille legde vooral de nadruk op het effect van dit evenement op de buurtwerking in Groot-Lille.

Medewerkers uit alle deelgemeenten gaan deelnemen aan dit 25-jaarlijks evenement. Het gemeentebestuur zal dan ook een extra steentje bijdragen, zowel logistiek als financieel.

Gedeputeerde Peter Bellens : 'Dit evenement is ondertussen erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. Deze erkenning geeft dan ook een extra impuls aan de organisatoren en zorgt tegelijk voor steun van verschillende overheidsinstanties.'

Momenteel kunnen de organisatoren rekenen op meer dan 1.500 vrijwilligers. Ongeveer 1.000 figuranten zullen deelnemen aan de ommegang zelf, maar daarbuiten zijn er nog een groot aantal vrijwilligers die zorgen voor het naaien van de kostuums, de veiligheid op de dag zelf, het vervaardigen van schoeisel, wapens, wagens en zo veel meer. Enkele prachtige kostuums werden getoond.

Na de modeshow werden nog enkele lekkernijen gepresenteerd. Het Heggebrood (ontwikkeld door de bakkers van Poederlee en vanaf nu ook daar te koop), het heerlijke Mottebier (gebrouwen door de Puiyelse Biervrienden) en een lekkere witte en een karaktervolle rode wijn. Er werd ook een CD (gezongen door Ives Renaerts) en een stripalbum met het verhaal van de Hegge voorgesteld.

Nu nog hopen dat de weergoden op 27 mei 2012 zorgen voor een schitterend zonnetje.

Redactie  en beelden Frans Geens / Nnieuws