N-VA Herentals schreef recent een klachtenbrief aan de gouverneur over het voorwoord van burgemeester Jan Peeters (sp.a) in het stadskrantje van november omdat Peeters z'n boekje daarin te buiten zou gaan.
In dat voorwoord gaat Peeters in op de groeiende armoedecijfers in de stad, en besluit hij met de overweging dat "een samenleving die haar problemen oplost op kap van de zwaksten fout bezig is".
Jan Peeters: "De N-VA wil de gevolgen van het beleid van haar Vlaamse en federale regering blijkbaar liever onder de mat houden. Ze horen niet graag dat dat beleid ook in onze stad leidt tot groeiende armoede, minder jobs in de sociale economie en meer OCMW-steuntrekkers.
Na haar onderzoek laat gouverneur Berx mij weten dat ze er geen problemen mee dat we in onze stadskrant ingaan op dit thema, en dat ook illustreren met objectieve concrete cijfers. Zij vindt wel dat ik als burgemeester in mijn voorwoord géén waarde-uitspraak mag doen. Daar zal ik mij nauwgezet aan houden en de neutraliteit van de stadskrant garanderen. Maar ik zal me niet laten muilkorven door een partij die in de zakken van de mensen zit, ook van de lage inkomens, maar dat niet wil gezegd hebben.'
Ondertussen gaf ook de gouverneur Berx haar visie : 'Persoonlijke waardeoordelen horen niet thuis in het gemeentelijk infoblad, enkel objectieve feiten en cijfers. Het infoblad dient niet om aan politiek te doen, maar enkel om de Herentalsenaar te infomeren.'
De Cuyper : 'Platte kritiek spuien kan enkel in z'n eigen partijblaadje door hem zelf betaald'
Arnout De Cuyper, voorzitter N-VA Herentals : 'Het staat de burgemeester uiteraard vrij om kritiek te hebben op het regeringsbeleid en op de N-VA. Maar dat hoort niet thuis in het gemeentelijke infoblad dat betaald wordt met het belastinggeld van de Herentalsenaren, betaald dus door ons allemaal.
Als hij aan politiek wil doen, dan kan hij zeker en vast terecht in het blaadje van zijn eigen partij. Maar dat mag hij dan wel zelf betalen.
Wij zijn tevreden dat de gouverneur nogmaals bevestigt dat waardeoordelen niet thuishoren in het gemeentelijk infoblad, enkel objectieve feiten en cijfers. Het infoblad dient niet om aan politiek te doen, maar enkel om de Herentalsenaar te infomeren. Ons punt is gemaakt.
Wij houden dan ook nauwgezet in het oog dat de burgemeester zich daar in de toekomst ook aan houdt. Anders zal de gouverneur hem ongetwijfeld opnieuw op de vingers tikken.
Wat zijn kritiek ten gronde betreft op het beleid van deze regeringen, waar trouwens zijn eigen coalitiepartner ook deel vanuit maakt: onze ministers kunnen zich zelf heus wel verdedigen, maar ook van onze kant graag een paar cijfers van regeringsmaatregelen die dan weer zeer positief uitdraaien voor de financiën van onze stad.
Deze positieve maatregelen zijn trouwens een veelvoud van een aantal maatregelen waarnaar de burgemeester verwijst:
- Het staat de stad vrij dit extra geld te besteden zoals gewenst, bijvoorbeeld aan de door hem vermelde projecten. Als je de 'minnen' vermeldt, heb dan de intellectuele eerlijkheid om ook de 'plussen' voor onze stad niet vergeten:
- Jaarlijkse stijging gemeentefonds: meerinkomsten voor de stad van 260.000 euro per jaar
- Indexsprong stad: geraamde besparing van 280.000 euro voor de stad
- Indexsprong OCMW: geraamde besparing van 260.000 euro voor het OCMW
Wij betreuren tot slot de platte manier waarop de burgemeester op kap van de zwaksten in onze maatschappij aan politiek doet. Zij verdienen een betere vertegenwoordiger. Een burgervader zou moeten verenigen, niet verdelen.
Vreemd ook dat hij hiermee telkens zijn eigen coalitiepartner CD&V tackelt die deel uitmaakt van beide regeringen', besluit De Cuyper.