In juni 2020 ontving VDAB voor de provincie Antwerpen 5.650 vacatures in het Normaal Economisch Circuit zonder Uitzendopdrachten (NECzU, zonder vacatures van wervings- en selectiekantoren). Dat is nagenoeg evenveel als in juni 2019 (5.938).

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB: "De Antwerpse arbeidsmarkt kreunt, maar houdt stand. Het aantal werkzoekenden in onze provincie stijgt met 10,2% ten opzichte van juni 2019, maar volgt opnieuw de trendlijn.

Ook het aantal werkaanbiedingen daalt ten opzichte van een jaar geleden, maar ten opzichte van april en mei is er een positieve trend."

Aantal ontvangen vacatures

Tijdens de voorbije twaalf maanden ontving VDAB 69.729 vacatures in de provincie Antwerpen. Dat is 12,3% minder dan in de periode twaalf maanden daarvoor. In juni 2020 werden in de provincie Antwerpen 5.650 vacatures rechtstreeks aan VDAB gemeld in het Normaal Economisch Circuit zonder Uitzendopdrachten.

Provincie Antwerpen maakt daarmee 26% uit van de vacatures rechtstreeks ontvangen bij VDAB in juni in Vlaanderen.

Sinds april is de arbeidsvraag zich duidelijk aan het herstellen. Deze maand zit het aantal ontvangen vacatures nagenoeg op het niveau van juni 2019. We ontvingen 4,9% minder vacatures dan in juni 2019.

De meeste vacatures in onze provincie ontvingen we voor de volgende beroepsgroepen: Schoonmaak- en onderhoudspersoneel, Verkopers, Bouwvakkers en -technici, Gespecialiseerde administratief medewerkers en Horecapersoneel. De vraag naar horecapersoneel pikt deze maand voor het eerst weer op.

Aantal werkzoekenden

Eind juni telde de provincie Antwerpen 68.690 Niet-Werkende Werkzoekenden (NWWZ) of 10,2% meer dan een jaar eerder. De stijging ligt daarmee net onder het Vlaamse gemiddelde van +11,8%.

De voorbije maanden zien we wel een daling in het aantal Niet-Werkende Werkzoekenden. Ten opzichte van eind april, het voorlopige hoogtepunt in de stijging van de werkloosheid, is het aantal werkzoekenden in de provincie Antwerpen afgenomen met 2085 NWWZ.

Door de coronacrisis verwacht VDAB wel een hogere instroom van schoolverlaters in de werkloosheid ten opzichte van de vorige jaren.