U bent hier

Vorig jaar 69 gevallen van domiciliefraude in de Kempen

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen
17.07.2017 - 17.19u
Door: Mark Jaspers

Gevallen van fraude vloeien voort uit 189 controles die er vorig jaar in onze regio zijn geweest.   Uit cijfers die federaal parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) uit Herentals heeft opgevraagd bij staatssecretaris De Backer, blijkt dat er in onze streek (gerechtelijk arrondissement Turnhout) in 2016 bijna 200 controles plaatsvonden die verband hielden met domiciliefraude.

In bijna 70 gevallen werden er inbreuken vastgesteld. Van Camp: "Domiciliefraude doet zich voor als iemand zijn woon- of gezinssituatie anders voorstelt om ten onrechte sociale of fiscale voordelen te krijgen.

Onder meer werkloosheids- en ziekte-uitkeringen en gezinsbijslagen zijn afhankelijk van de gezinssamenstelling van de uitkeringstrekker. Hier moet dus in onze regio nog meer op ingezet worden, zodat er meer middelen kunnen gaan naar mensen die het echt nodig hebben."

Domiciliefraude wordt in ons land door verschillende inspectiediensten opgespoord en onderzocht. Zo is er het RIZIV, de RVA, maar ook nog FAMIFED, het federaal agentschap voor kinderbijslag. Als we kijken naar de cijfers van het RIZIV, dan zien we dat zij in 2016 31 controles hebben uitgevoerd in onze streek, waarbij er 7 inbreuken werden vastgesteld, namelijk in Beerse, Dessel, Geel, Merksplas en Mol.

FAMIFED voerde 81 controles uit vorig jaar en stelde 24 inbreuken vast. Hoogstraten telde het meeste inbreuken. De RVA ten slotte voerde 77 controles uit en stelde 38 inbreuken vast.

Yoleen Van Camp: "De strijd tegen de uitkeringsfraude, waarbij domiciliefraude één van de verschijningsvormen is, is één van de prioriteiten van deze regering, denk onder meer maar aan het bewuste "Kanaalplan" van minister Jambon (N-VA).

De voorbije jaren zijn er zowel bij het RIZIV als de RVA extra controleurs aangenomen.

Daarnaast is er ook het pilootproject PUSH Energie. Door gebruik te maken van gefilterde gebruiksgegevens (afwijkend met meer dan 80% van het gemiddeld verbruik) van elektriciteit, gas en water, wordt er aan de sociale inspectiediensten een bijkomende indicator aangereikt die eventuele domiciliefraude sneller en efficiënter kan detecteren in actieve dossiers (waarbij er een werkloosheids – of ziekte-uitkering wordt betaald)."

Het belang van het opsporen van deze fraude is niet te overschatten. "Wij hebben in dit land een sterk vangnet voor mensen die het moeilijk hebben, maar door misbruik te maken van dat systeem komt de steun voor dat systeem bij de bevolking en de betaalbaarheid er van, onder druk te staan.

Daarom moeten de valsspelers er uit, zodat er meer overblijft voor de mensen die er wel recht op hebben. Ik ben blij dat deze regering hier op inzet en zal in het parlement verder opvolgen dat ook in onze regio de fraudeurs van onze sociale zekerheid er uitgehaald worden", aldus Van Camp. (pp)

imageMeer nieuws

Talentenfabriek: HAAI!TECH in Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg | Neteland 22.11.2017 - 22.36u

'Van 3 tot 3 op 9 december tegen Kanker Warmste Week'

Neteland | Vorselaar 22.11.2017 - 22.34u

HBBC : De warmste week part 2 voor Olivia op 25/11

Herentals | Neteland 22.11.2017 - 22.33u

De beklimming van de berg Alzheimer

De beklimming van de berg Alzheimer
Kempen regio | Neteland 22.11.2017 - 22.28u

100 vrijwilligers nemen deel aan Trefdag

100 vrijwilligers nemen deel aan Trefdag
Mol | Neteland 22.11.2017 - 22.24u

Lilse senioren massaal op wandel

Lilse senioren massaal op wandel
Lille | Neteland 22.11.2017 - 22.14u

Jamal daagt Rico Verhoeven uit in Rotterdam Ahoy voor de wereldtitel kickboksen tijdens GLORY: REDEMPTION

Jamal daagt Rico Verhoeven uit  in Rotterdam Ahoy voor de wereldtitel kickboksen tijdens GLORY: REDEMPTION
Internationaal | Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 22.11.2017 - 22.07u

Zorginnovatie : Brug tussen ondernemerschap en zorg

Herentals | Kempen regio | Neteland 22.11.2017 - 22.02u

Bleckmann zet alle zeilen bij op Black Friday

Grobbendonk | Neteland 22.11.2017 - 21.58u

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto