Dit weekend strijkt Kempens Karakter in Vorselaar neer met de unieke tentoonstelling 'Erfgoedkampioenen - Kampioenenerfgoed'. Een rondreizende expo langsheen Kempense dorpen en steden, voor een deel bestaande uit een meereizende mobiele expo over de grootste Kempense sporthelden en niet-mobiele expo die in iedere gemeente de plaatselijke sportvedetten in de kijker brengt.

Herdenkingsmoment motorcrosslegende René Baeten

Motorcrosslegende René Baeten kreeg vanmorgen een eervol herdenkingsmoment. De wereldkampioen motorcross 500cc van eind jaren vijftig kreeg een unieke plaats in de Vorselaarse sportgeschiedenis.

Tijdens een plechtig moment voorafgaand aan de expo in evenementenzaal De Dreef, werd René Baeten geëerd door de onthulling van een gedenkplaat. René Baeten overleed na een wedstrijdongeluk in Stekene in 1960. 

Zoon René Baeten onthulde mee de gedenkplaat.  Een emotioneel moment.

Tentoonstelling 'Erfgoedkampioenen-Kampioenenerfgoed'

Kempens Karakter is een intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen verschillende Kempense gemeenten, zo is ook Vorselaar een onderdeel van deze organisatie. In samenwerking met deze Kempense gemeenten werkt Kempens Karakter rond erfgoed en toerisme.

Eén van de vele opgezette werken is de tentoonstelling 'Erfgoedkampioenen-Kampioenenerfgoed'. Een rondreizende expo die dit weekend halt houdt aan de Vorselaarse evenementenzaal De Dreef & Sportcentrum.

Wie Vorselaar zegt, denkt vanzelfsprekend aan de Thomas More Hogeschool, het kasteel van Vorselaar en de veel sportieve toppers die de gemeente rijk is. Meervoudig wereldkampioen veldrijden Bart Wellens, voetballegende en Gouden Schoen Lucien Olieslagers, atletiekfenomeen en Olympiër Fons Brydenbach, Belgisch kampioen wielrennen Ward Sels of wereldkampioen motorcross René Baeten zijn maar enkelen van de sportkampioenen die Vorselaars bloed door de aderen hebben stromen.

Deze kampioenen en nog veel meer sportieve helden uit Vorselaar krijgen één voor één hun plekje op de tentoonstelling.

De Gouden Schoen van Lucien Olieslagers, de tricolore wielertrui van Ward Sels, de originele gele trui van Jan Bakelants uit de Tour de France, de crossfiets waarop Bart Wellens wereldkampioen werd en de originele moto van wereldkampioen en beste motorcrosser van zijn generatie René Baeten, het zijn maar enkele van de vele, unieke items die de tentoonstelling net dat tikkeltje extra geven.

Hier en daar zijn er LED-schermen opgesteld, waarop het succesvolle Vorselaarse sportleven in beeld en geluid te beleven is.

Het rondtrekkende gedeelte laat de bezoeker genieten van de sportprestaties van onder andere biljartlegende Raymond Ceulemans, veldritkampioene Sanne Cant, wielerfenomeen Rik Van Looy, worstelkampioen Alphonse Steurs, basketbalgenie Roel Moors, golfsensatie Thomas Pieters en Rode Duivel Jan Ceulemans. Dit is slechts een kleine greep uit het grote aantal Kempense sporthelden die aan bod komen in Vorselaar.

De tentoonstelling 'Erfgoedkampioenen-Kampioenenerfgoed' in evenementenzaal De Dreef te Vorselaar opent op zaterdagvoormiddag officiëel de deuren. Zowel op zaterdag als op zondag is de expo open voor het grote publiek van 10 tot 17uur.

Tekst en foto's Johan Temmerman/ Nnieuws.