U bent hier

Vorselaar: K-dorp - klooster 1820-2020 (K-boekje)

Vorselaar
24.11.2020 - 15.11u
Door: Mark Jaspers

Vorselaar is een K-dorp. De K van onder meer het Kasteel, de Kardinaal, de Kapelletjes, de (sport)- Kampioenen of de Kaak, maar zeker ook de K van "het Klooster van Vorselaar".

In dit klooster op de Markt is de Congregatie van de Zusters van Vorselaar gehuisvest en de congregatie bestaat dit jaar precies 200 jaar.
In 2019 werden er, zoals het past bij een bruisend Vorselaar, heel wat feestplannen gesmeed om van 2020 een echt jubeljaar te maken... en toen was daar plots het coronavirus.

De voorbereidingen voor een openluchtmis op het Marktplein, een levende tentoonstelling over de geschiedenis van de congregatie, een heuse musical met de leerlingen van het KvRi, een congregatiefeest... ongeveer alle plannen werden opgeborgen.

Wat niet in de lade bleef steken was het ereburgerschap voor de Zusters van Vorselaar, maar ook de publicatie over de 200-jarige geschiedenis van de congregatie kon worden gerealiseerd.

Roger Vermeulen van de plaatselijke heemkundige kring, Marleen Heylen en Sally Vandeputte van de congregatie, Stefan Laenen (KvRi) en Jos Bouly (schepen van erfgoed) en de communicatiedienst van lokaal bestuur Vorselaar werkten ondanks de drukke coronacrisis samen aan het 2de boekje van de K-reeks. Enkele jaren geleden verscheen een eerst K-boekje over de kloosterkapel.

Het boekje is ondertussen een feit en het resultaat mag er zijn.
Het boekje vertelt o.a. op een zeer toegankelijke wijze hoe de congregatie is ontstaan en hoe ze haar plaats in de Belgische onderwijsgeschiedenis heeft verworven.

Wat het boekje extra bijzonder maakt is het hoofdstuk over de visie van de congregatie in een onvermijdelijk tijdperk wanneer er geen zusters meer zullen zijn. Momenteel zijn er nog 252 zusters in de congregatie waarvan 48 in Vorselaar.

Het boekje dat prachtig geïllustreerd is met zowel foto's uit het rijke archief van de congregatie als nieuwe foto's van Vorselaarse fotografen, is te koop voor € 5 in de in de bibliotheek (Nieuwstraat 15).

imageMeer nieuws

EP-leden willen dat recht om offline te zijn een EU-grondrecht wordt

Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 22.01.2021 - 18.43u

'Containerterminal Beverdonk neemt maatregelen tegen geluidsoverlast'

'Containerterminal Beverdonk neemt maatregelen tegen geluidsoverlast'
Grobbendonk | Nationaal | Provincie Antwerpen 22.01.2021 - 17.54u

Gouverneur van Antwerpen Cathy Berx: "We houden ons hart vast"

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 22.01.2021 - 17.00u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto