De gemeente en het OCMW van Vorselaar hechten veel belang aan de gezondheid van hun inwoners. Daarom organiseren ze op zondag 30 maart van 14:00 uur tot 17:00 uur in zaal De Dreef een Gezondheidsmarkt met in primeur de mogelijkheid om deel te nemen aan de PreBeator test.

Tal van informatiestanden, activiteiten en workshops zullen zondag verzorgd worden door verschillende verenigingen en organisaties. De Gezondheidsmarkt past in het kader van Vorselaar als Gezonde Gemeente. Op 30 maart om 15:00 uur zal het gemeente- en OCMW-bestuur immers het charter ‘Gezonde Gemeente’ ondertekenen. Vorselaar is de elfde gemeente in de regio Kempen die het charter ‘Gezonde Gemeente’ ondertekent. Hiermee engageert de gemeente zich om werk te maken van een beleid rond gezondheid.

Eerste PreBeator test vindt plaats in Vorselaar

PreBeator is een betrouwbare gestandaardiseerde harttest, speciaal ontwikkeld voor amateursporters. Bij deze test wordt aan de hand van een vragenlijst en een hartfilmpje gekeken naar de gezondheid van uw hart. De screening, die overigens 25 euro kost, gebeurt in samenwerking met sportartsen en cardiologen. PreBeator is uniek in België. Vorselaar is de eerste gemeente waar deze test vandaag plaatsvindt. De resultaten van deze test zijn een meerwaarde voor elke sporter.

Gezondheid centraal in het beleid

 “Als gemeente dragen wij de gezondheid van onze inwoners hoog in het vaandel en vinden wij het onze taak om gezondheid een vaste plaats te geven in ons beleid”, vertelt schepen van gezondheid, Mizel Gebruers. “De media overstelpen ons met negatieve berichten over onze gezondheid. Nogal wat mensen en helaas ook steeds meer kinderen kampen bijvoorbeeld met overgewicht. Of ondanks de aangepaste wetgevingen rond roken blijft het voor veel inwoners moeilijk om te stoppen met roken. Daarom vinden wij het als gemeente ook onze taak om rond deze thema’s te werken”.

“Dit is een terechte maar niet evidente keuze.” zegt Leen Theunis van Logo Kempen, die de gemeente de komende maanden gaat ondersteunen. “Iedereen vindt een goede gezondheid belangrijk maar toch staat gezondheid niet altijd hoog op de politieke agenda van gemeentebesturen. Terwijl een gemeente toch een belangrijke rol kan spelen in het promoten van een gezonde levensstijl. Zij staan immers zeer dicht bij de bevolking en kunnen zelf het goede voorbeeld geven door bijvoorbeeld gezonde tussendoortjes aan te bieden in de buitenschoolse opvang of door zelf een rookstopcursus te organiseren.” Redactie en foto's Hanne Geudens / Nnieuws