U bent hier

Vorselaarse kinderburgemeesters en jeugdraadvoorzitters adviseren het gemeentebestuur

Vorselaar
01.06.2020 - 12.24u
Door: Mark Jaspers

Het voorbije Pinksterweekend organiseerde burgemeester Lieven Janssens samen met schepen van jeugd Kobe Vercauteren en jeugdfunctionaris Sanne Horemans een video-conferentie met een delegatie Vorselaarse jongeren. De jeugdraadvoorzitters en alle kinderburgemeesters van de laatste 10 jaar waren uitgenodigd.

De jongeren bevestigden enkele inzichten zoals de voorbije week ook aan bod kwamen in het rapport van de kinderrechtencommissaris: "Corona is rare, saaie en eenzame periode", aldus de kinderburgemeesters.

Lisa, Lieze, Ann-Sophie en Emma, de jongste 4 kinderburgemeesters, toonden zich bezorgd over kinderen die thuis op een appartementje wonen en niet buiten konden spelen de voorbije periode.

De maatregelen tijdens de coronacrisis hebben een impact op de emoties en het welzijn van kinderen en jongeren. Ze missen hun vrienden, familie maar vooral de school en de mogelijkheden om te spelen.

Er is bij enkele leeftijdsgenoten sprake van eenzaamheid, vermoeidheid en meer stress. Ze missen het sociaal contact. Anderen vinden de periode dan weer best leuk: "Mij hoor je niet klagen", zegt Bengt Daelmans, die in het zog van zijn vader (gevierd kampioen Arne Daelmans) veel kilometers maalt in de vrijgekomen tijd.

Jayden Vervoort, ook een voormalige kinderburgemeester, stelt dat het niet simpel is om bij te blijven met praktijkvakken op school.

En zo had iedereen wel een eigen verhaal. De jongeren mochten vertellen hoe ze zelf deze wat bevreemdende periode ervaren en ook hoe de gemeente nog meer kan doen voor het welzijn van de Vorselaarse kinderen en jongeren.

Enkele ideeën werden ondertussen al opgepikt door de gemeente Vorselaar: de speel-, sport- en skatepleintjes werden meteen heropend, er komt een zomerschool in juli en augustus, een boeiende speelpleinwerking en ook enkele aangepaste vrijetijdsactiviteiten zoals tijdens de voorbije Paasvakantie toen alle kinderen een "bingo" kregen.

De activiteiten voor juli en augustus worden samengebracht in één zomerkrant, samen met de gemeenten van Neteland.

Axl Van Gorp, de eerste kinderburgemeester van Vorselaar stelde voor om de trage wegen, kleine padjes nog te meer te ontdekken want die heeft Vorselaar wel in veelvoud.

Er werd door Lilith Jaddoulle, de eerste vrouwelijke kinderburgemeester uit Vorselaar, voorgesteld om in die padjes ook pijlen aan te brengen. De jongeren beseffen dus wel heel goed dat dat allemaal volgens de regels moet verlopen ... en toonden zich daar erg verantwoordelijk in.

De huidige jeugdraadvoorzitter, Yannick Van den Kieboom stelde tot slot voor om samen een videoboodschap in te spreken voor de Vorselaarse jongeren.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto