De dading rond de afbakening van de perceelsgrens van de verkaveling aan De Roest (Bertels-Voets) in Herentals werd door de vrederechter nietig verklaard. Omdat het stadsbestuur en de verkavelaar er niet uitgeraakten, hadden ze een overeenkomst onder de vorm van dading opgemaakt, zodat de verkaveling toch juist kon afgebakend worden.

Die overeenkomst werd nu door vrederechter Van Genechten nietig verklaard. Een dading over de 'verkoop' van openbaar domein ('de kanaaldijk') kan volgens de vrederechter niet.

Er bestaat ook een beheersovereenkomst met Natuurpunt vzw voor dit natuurgebied, openbaar domein. 

Het dossier is meer dan 16 jaar oud. Yves Herman, een attente buurtbewoner, had de stad erop gewezen dat de kanaaldijk én de bomen eigendom van de stad zijn. Dus geen privaat domein. Er zouden anders ook nog 60 oude eiken in de oude dreef moeten sneuvelen. (zie foto's)

Schepen Mien Van Olmen (CD&V) viel uit de lucht : 'Onze juridische dienst zal dit herbekijken.'  Een erg flauwe reactie en een bewijs van onkunde volgens buurtbewoners.

'De stedelijke jurist zou de logische beslissing van de vrederechter moeten gekend hebben.  Het gaat trouwens om de zuivere wetgeving over openbaar domein. Een stad moet opkomen voor haar eigen openbaar domein', klinkt het in de buurt.

Wordt vervolgd in december. De debatten krijgen dan een kersttintje...

Beelden NNieuws.