Vlaams waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV voorziet een  alternatief voor de voetgangers- en fietsersbrug over de Grote Nete ter hoogte van Niemandshoek. De brug werd eerder dit jaar om veiligheidsredenen buiten gebruik gesteld.  Tijdens onderhoudswerken in augustus laatstleden aan de brug over de Grote Nete aan Niemandshoek in Herenthout, werden gebreken vastgesteld.

De brug werd  gedemonteerd, zodat een grondige inspectie kon gebeuren. Uit deze inspectie bleek dat de herstellingswerken die nodig zijn, groter zijn dan oorspronkelijk werd gedacht. Om veiligheidsredenen werd de brug daarom onmiddellijk buiten gebruik gesteld. 

Op maandag 1 december startte onderhoudsaannemer Artes - Roegiers in opdracht van de afdeling Zeeschelde van Waterwegen en Zeekanaal NV met het leggen van de funderingen en de opbouw van een tijdelijke baileybrug ter vervanging van de bestaande brug.

Deze werken zijn zodanig gevorderd dat de hijsoperatie voor het op zijn plaats zetten van deze brug vervroegd kan worden uitgevoerd, met name vrijdag 5 december  rond 9u.

Technische kenmerken van deze hijsoperatie:

         Gewicht van de brug: 17,5 ton

         Lengte van de brug : 24.3 m

         Hefvermogen van de telescoopkraan : 220 ton.

Aansluitend op deze hijsoperatie zal de onderhoudsaannemer verder werken met het aanleggen van de opritten op linker- en rechteroever.