Vanaf 12 januari neemt de wekelijkse vrijdagmarkt de hele Grote Markt in en komt ze weer op haar historische plaats te staan, in het hart van Herentals. De kramen op de Belgiëlaan verhuizen naar de zuidkant van de Grote Markt, tussen de Lakenhal en de Kerkstraat.

De kramen op de Augustijnenlaan, in het Hofkwartier en op de noordkant van de Grote Markt behouden hun plaats.

Deze verandering heeft verschillende voordelen:
• Door de markt te concentreren, verdwijnen de open ruimtes tussen de kramen. Dit komt de gezelligheid en het marktgevoel ten goede, zowel voor de marktkramers als voor de bezoekers.
• In de loop van 2018 gaat het nieuwe parkeerterrein met 75 parkeerplaatsen in het binnengebied van 't Schaliken open. De ingang naar dit terrein ligt op de Belgiëlaan. Door de Belgiëlaan vrij te houden op vrijdagvoormiddag, komt deze extra parkeerruimte ter beschikking van de marktbezoekers. Dit biedt ruimschoots een antwoord op de veertig parkeerplaatsen die ingenomen worden op de zuidkant van de Grote Markt.
• De as van het stadscentrum naar het station blijft op vrijdagvoormiddag vrij voor het verkeer. De Belgiëlaan is in beide richtingen open en u kunt van daaruit via de Fraikinstraat naar de Nederrij rijden en omgekeerd. Op de Augustijnenlaan kunt u, zoals vroeger, alleen in de richting van het station rijden.
• Sommige bussen van De Lijn kunnen tijdens de vrijdagmarkt weer gebruikmaken van de halte aan het Stadspark. Meer informatie vindt u op www.delijn.be.

De verhuis van de markt heeft wel tot gevolg dat de volledige Grote Markt elke vrijdag van 6 tot 14 uur verkeersvrij is.

De doorgang via de Grote Markt naar de Zandstraat, de Kloosterstraat en de Koppelandstraat is dus afgesloten. In de Zandstraat (tussen Grote Markt en Collegestraat), in de Koppelandstraat (tussen Grote Markt en Nonnenstraat) en in de Kloosterstraat wordt het eenrichtingsverkeer opgeheven voor het plaatselijk verkeer.

Door de verschuiving van de vrijdagmarkt krijgt ook de Mobiele Lijnwinkel een nieuwe plaats. U vindt hem vanaf 12 januari elke vrijdag van 8 tot 13 uur aan het begin van de Grote Markt, ter hoogte van de Kerkstraat.